MtM Educatie in uw theater?


Uit een grootschalige enquête van Movies that Matter onder docenten blijkt, dat zij graag met hun leerlingen naar de bioscoop willen om een Movies that Matter-film te zien. Tegelijkertijd worden regionale filmtheaters regelmatig door scholen benaderd met de vraag om ‘maatschappelijke films’.

Movies that Matter Educatie biedt filmtheaters daarom de mogelijkheid om de beste festivalfilms met lesmateriaal en verdiepingsprogramma's aan te bieden aan het lokale onderwijs.
Naast de naamsbekendheid bij docenten, zijn bijv. korting op filmhuur en filmtransport en promotie door Movies that Matter (o.a. op landelijke docentendagen) bijkomende voordelen. 

We selecteerden voor u de meest succesvolle films van de afgelopen festivaledities, voor verschillende doelgroepen. U bepaalt zelf welke titels en/of extra programma's u aanbiedt, afhankelijk van de vraag in uw regio. Omdat we het erg belangrijk vinden om te weten hoe de programma's buiten Den Haag en Amsterdam worden ontvangen, krijgt u scheurkaartjes voor de leerlingen, waarmee ze na afloop hun mening over de film en het extra programma kunnen aangeven. 

Interesse of vragen? Neem gerust contact op!

voortgezet onderwijs en mbo

#chicagoGirl

bovenbouw havo/vwo

#chicagoGirl laat zien hoe de negentienjarige Ala’a Basatneh, vanuit een buitenwijk in Chicago een online netwerk van revolutionairen in Syrië onderhoudt. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

Suggestie randprogramma;
nagesprek met jonge vluchteling i.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland. Evt. in combinatie met gastles van Amnesty International op school.

Africa United

brugklas vmbo, havo/vwo

Africa United is een avonturenfilm over Afrika, blijdschap, vrijgevigheid en hoop. Drie Rwandese kinderen gaan hun droom achterna: deelnemen aan de openingsceremonie van het WK-voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Ze beleven een ongelooflijke roadtrip door het hart van Afrika. 

Suggestie randprogramma; 
kort nagesprek met een ex-kindsolaat via War Child, of met een vluchteling uit Afrika via UAF.

Eye in the Sky

mbo, bovenbouw havo/vwo

Eye in the Sky geeft een fascinerende en spannende inkijk in de huidige manier 
van oorlog voeren. De film neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand.  

Suggestie randprogramma;
gastles over humanitair oorlogsrecht op school door het Rode Kruis

Fruitvale station

mbo, bovenbouw havo/vwo

Fruitvale Station is een aangrijpend waargebeurd verhaal over de 22-jarige Oscar Grant, die op oudejaarsnacht 2008 betrokken raakt bij een vechtpartij en de schijn tegen zich heeft wanneer een politieagent een fatale inschattingsfout maakt … 

Suggestie randprogramma; 
gastles op school door Amnesty International. Zij ontwikkelde een sterk lesprogramma over etnisch profileren.

Little world

onderbouw vmbo, havo/vwo

Little World is een feelgood documentaire over de 19-jarige Albert, die zich nergens door laat tegenhouden. Al helemaal niet door zijn rolstoel. Hij is vastbesloten te gaan backpacken naar exact de andere kant van de wereld, met maar 20 euro op zak.

Suggestie randprogramma; 
korte voorfilm Rue des Invalides (evt. in aanwezigheid van Nederlandse regisseur) Gastles rolstoelbasketbal op school.

NICE PEOPLE

mbo, havo/vwo bovenbouw

Nice People is een komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen in Siberië.

Suggestie randprogramma; 
droog-komische inleiding door Theatergroep DRANG; scherpe grappen over nieuwkomers en de angst voor het onbekende. Verwarrend en confronterend tegelijk; wat is inburgeren voor hen eigenlijk?

Trash

onderbouw vmbo, havo/vwo

Trash is een aangrijpende thriller over twee jongens, Rafael en Gardo, die vuilnis sorteren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Wanneer ze een portemonnee vinden tussen het afval realiseren ze zich niet wat de gevolgen hiervan zijn. Een film over arm en rijk en de strijd tegen corruptie.

Suggestie randprogramma;
workshop Silkscreen Skills – introductie zeefdrukken. Tijdens deze introductiecursus maken de leerlingen kennis met de zeefdruktechniek. Met een grafische print bedrukken ze een linnen tasje of een zelf meegebracht kledingstuk. De prints in het atelier zijn geïnspireerd op de thematiek uit de film.

The true cost

mbo, bovenbouw havo/vwo

The True Cost  legt de vinger op de zere plek en toont onverhuld hoe schaamteloos de kledingindustrie en haar consumenten zijn geworden.
In onze welvarende samenleving is het helemaal niet gek om een paar keer per maand een nieuw truitje aan te schaffen. Maar hoeveel weten we over de industrie die schuilgaat achter onze goedkope mode? 

Suggestie randprogramma;
gastles Schone Kleren Campagne op school. 

WELCOME

bovenbouw havo/vwo

Welcome vertelt het verhaal een Koerdische jongen van 17, die een lange tocht heeft afgelegd door het Midden Oosten en Europa om bij zijn vriendin in Engeland te zijn. Zijn reis komt tot een abrupt einde wanneer hij aankomt in Calais, bij de Franse kant van het kanaal. Hij besluit het kanaal over te zwemmen en gaat naar het plaatselijke zwembad om te trainen. 

Suggestie randprogramma; 
nagesprek met jonge vluchteling i.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland. Evt. in combinatie met gastles van Amnesty International op school.

Basisonderwijs Groep 7 & 8

Bekas

Bekas is een ontroerende en humoristische roadmovie. De dakloze weesbroertjes Dana en Zana doorkruisen op hun ezel ‘Michael Jackson’ het stoffige Irak. Ze zijn op weg naar Amerika om bij hun held Superman te gaan wonen.

Suggestie randprogramma; nagesprek met jonge vluchteling i.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland. Evt. in combinatie met gastles van Amnesty International op school.

Rainbow

Rainbow is een hartverwarmende roadmovie in de stoffige binnenlanden van India. Pari heeft haar broertje beloofd dat hij op zijn negende verjaardag niet meer blind zal zijn. Ze beginnen een zoektocht naar hun idool; die zal ze vast en zeker willen helpen.

Suggestie randprogramma; in een meeslepende inleiding door theatermaker Narsingh Balwaltsingh maken leerlingen kennis met India.

TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

De tienjarige Toda woont met haar vader in een bakkerij. Ze weet alles van taart en gebak en is dol op de trompetmuziek van haar vader. Wanneer haar vader onverwacht weggeroepen wordt om het land te verdedigen, staat Toda er alleen voor. Ze begint aan een spannende reis en onderweg weet ze steeds beter voor zichzelf op te komen. Via lieve vrienden, vreemde volwassenen, absurde situaties en nieuw vriendje, komt ze uiteindelijk in het land van haar moeder terecht. Maar zal ze haar ook vinden?

Suggestie randprogramma; nagesprek met jonge vluchteling i.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland. Evt. inleiding met Joke van Leeuwen (schrijfster van het gelijknamige boek) of scenarioschrijfster Maureen Versprille. 

LUX

We hebben al met al nu een stuk of zes voorstellingen georganiseerd en de docenten waren heel enthousiast over het aanbod. Ik ben zelf ook heel tevreden over het aanbod, jullie betrokkenheid en ook over het aantal boekingen voor een pilotjaar. Volgend jaar hopelijk nog meer natuurlijk! 

- Medewerker Educatie, LUX Nijmegen (2016)