Educatie programma festival 2018

De schoolvoorstellingen tijdens het Movies that Matter Festival 2018 vinden plaats in EYE Amsterdam (wo 21 en do 22 maart) en in Filmhuis Den Haag / Theater aan het Spui (ma 26 t/m vrij 30 maart).

Daarnaast kunt u de beste festivalfilms van de voorgaande jaren nu ook met uw leerlingen bekijken in een theater bij u in de buurt! Neem voor meer informatie over het boeken van zo'n lokale schoolvoorstelling contact op via 
educatie@moviesthatmatter.nl / 020-7733624.

Terugblik 2017


Ruim 8.500 scholieren en studenten bezochten het festival in 2017. Ze zagen de volgende films:

TRASH

speelfilm - 110 minuten - onderbouw vmbo en havo/vwo

Trash is een aangrijpende thriller over twee jongens, Rafael en Gardo, die vuilnis sorteren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Wanneer ze een portemonnee vinden tussen het afval realiseren ze zich niet wat de gevolgen hiervan zijn...

Voor de film maken leerlingen zelf Braziliaanse straatkunst en vertellen Braziliaanse kunstenaars over het leven in de favela's.

EYE IN THE SKY

speelfilm - 102 minuten - bovenbouw vmbo, havo/vwo en mbo

Eye in the Sky is een fascinerende, zwartkomische en spannende inkijk in de huidige manier van oorlog voeren. Eye in the Sky neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand. 

Een film die leerlingen prikkelt na te denken over oorlogsrecht. In het interactieve tussenprogramma moet de leerling een keuze maken. Wat zouden zij doen?

#chicagoGirl

documentaire - 52 min - mbo/havo/vwo (bovenbouw)

In #ChicagoGirl onderhoudt de negentienjarige Ala’a Basatneh vanuit een buitenwijk in Chicago een online netwerk van revolutionairen in Syrië. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

Een film die in gaat op de verschrikkingen van de oorlog in Syrië. Nagesprek met jonge Syrische vluchtelingen.

Nice People

documentaire - 58 min - mbo/havo/vwo (bovenbouw)

Nice People is een komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, doen ze nu mee aan de wereldkampioen-schappen Bandy in Siberië.

Een vrolijke film over integratie en cultuurverschillen.

MBO DEBATTEN

 

Movies that Matter Educatie organiseert jaarlijks tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag verschillende debatten voor het mbo.

Het debatprogramma voor mbo sluit uitstekend aan bij burgerschapsvorming en bestaat uit een gastles (incl. debatvaardigheden) op school, film kijken en debatvoering op het festival.

TIJDENS HET MOVIES THAT MATTER FESTIVAL 2017 WERDEN DE VOLGENDE TWEE DEBATTEN GEORGANISEERD:

MBO-Debat Etnisch profileren

Doelgroep: leerlingen mbo niveau 3 en 4

In samenwerking met Amnesty International organiseert MtM Educatie een debat rondom het thema etnisch profileren. Is er sprake van een structureel probleem bij de politie of gaat het om incidenten? De leerlingen gaan hierover in debat, na het zien van de film Fruitvale Station

Lees hier een verslag van de mbo-debatten etnisch profileren tijdens het festival in 2015.

MBO-Debat Dilemma's van de Rechtsstaat

Doelgroep: mbo juridische dienstverlening - niveau 4

In samenwerking met ProDemos organiseert MtM Educatie een debat rondom het thema Dilemma's van de Rechtsstaat. Wat zijn bedreigingen voor de Nederlandse Rechtsstaat? De leerlingen gingen hierover in debat, na het zien van de spannende rechtbankthriller Het Vonnis.

TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

speelfilm - groep 7/8

Toen Mijn Vader een Struik Werd is een Nederlandse speelfilm; een verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen.

De tienjarige tienjarige Toda woont met haar vader in de bakkerij. Als er oorlog uitbreekt, moet haar vader het land verdedigen. Samen met andere kinderen moet Toda vluchten en gaat ze op zoek naar haar moeder in het buitenland. Een spannend avontuur volgt!

Combineer een bezoek aan Toen Mijn Vader een Struik Werd met een bezoek aan het Humanity House! In een interactieve ervaringsreis ervaren leerlingen zelf hoe het is om te moeten vluchten, of overleven in een conflictgebied. Een combinatieticket voor de film en het Humanity House kost €6.50 per leerling.

 

RAINBOW


speelfilm - groep 7/8

Rainbow is een spannende, vrolijke, Indiase roadmovie over vriendschap en doorzettingsvermogen.


Pari (12) en haar blinde broertje Chotu (9) wonen bij hun oom en tante. Geïnspireerd door een filmposter gaan ze samen op zoek naar de beroemde acteur Shah Rukh Khan. Deze superster kan er immers voor zorgen dat Chotu nog voor zijn tiende verjaardag weer kan zien.. Een spannende tocht door Rajastan volgt.

Jongeren Awards

Het Movies that Matter Festival kent een jongerenjury en een studentenjury.
Zij bepalen welke films de MovieZone All Rights Award en de Students' Choice Award krijgen.