Movies that Matter Events

Movies that Matter organiseert filmvertoningen met verdieping door heel Nederland, het hele jaar door. We werken hierbij samen met uiteenlopende culturele en maatschappelijke organisaties.

Wil je in samenwerking met Movies that Matter een event rond een mensenrechtenfilm organiseren? Neem dan contact op met Rosan Breman via r.breman@moviesthatmatter.nl

War on Minerals in Pakhuis De Zwijger

Op vrijdag 19 mei presenteren we in Pakhuis de Zwijger de documentaire War on Minerals, met na afloop een nagesprek.

Elke week worden drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. Eén van hen was een Nederlander, Willem Geertman. Tot het bittere eind verzette hij zich tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen. War on Minerals onderzoekt de ware toedracht van de moord en duikt dieper in de wereld van conflicterende belangen, waardoor natuurbeschermers zoals Willem in de vuurlinie komen te staan. Na afloop van de film is er een nagesprek met:

Femke Wijdekop, zij is jurist en specialist op het gebied van mensenrechten bij natuurorganisatie IUCN NL.

Herman Geertman is de broer van de vermoorde natuurbeschermer Willem Geertman. Sinds zijn dood zet Herman zich in om het onrecht rond zijn moord aan de kaak te stellen.

Inez de Boer werkt als coördinator bij Peace Brigades International (PBI)-Nederland. PBI zendt vrijwilligers vanuit de hele wereld naar conflictgebieden om bedreigde natuur- en mensenrechtenverdedigers te beschermen, via begeleiding, voorlichting en training.

Vrijdag 19 mei, aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis. LEES MEER

Terugblik

D.I.Y. Country in OBA

Op donderdag 20 april presenteerden we in de OBA, i.s.m. De Wereld Academie het programma Geo-politieke consequenties van de burgeroorlog in Oekraïne, met een vertoning van de festivalfilm D.I.Y Country. Vanuit het kloppende hart van de revolutie in de stad Donetsk in het zuidoosten van Oekraïne volgt deze opmerkelijke docu de rommelige 'making of' van een land. De camera toont van dichtbij hoe pro-Russische separatisten de strijd aangaan voor onafhankelijkheid. Wat begint met een referendum mondt al snel uit in een ware burgeroorlog.

Presentator Bahram Sadeghi ging na afloop in gesprek met Ruslanddeskundige dr. Marc Jansen en journaliste Sophie Kornieko over de historische achtergrond van deze conflicten aan de oostgrens van Europa en de geo-politieke toekomst.

MtM op IFA Assen

MtM @ IFA Assen

Het IFA wil de positie van vrouwen in de filmwereld versterken door vrouwelijk talent te stimuleren en de ogen van bezoekers openen voor maatschappelijk relevante thema’s waarin vrouwen centraal staan. Als gastprogrammeur voor het filmfestival Assen selecteerde Movies that Matter projectcoördinator Events & Advies, Rosan Breman, twee filmtitels.

Op 11 maart werd Noces (A Wedding) vertoond. Een sterk portret van de dilemma's van tweedegeneratiemigranten, dat zich ontvouwt als een Griekse tragedie in hedendaags Brussel. Voorafgaand was er een korte inleiding. Na afloop was er een nagesprek.

Op 12 maart was A Good Wife te zien. Een meeslepend menselijk drama over een Servische vrouw, echtgenote en moeder.

Movie and More - Soroptimisten Ede

Soroptimisten Ede

Op 21 maart organiseerde Movies that Matter in samenwerking met Soroptimistenclub Ede en bioscoop CineMec Ede een voorpremière van de documentaire What Tomorrow Brings.

Soroptimistenclub Ede maakt deel uit van een wereldwijde organisatie met bijna 100.000 vrouwelijke leden. Zij steunen projecten die gericht zijn op het verbeteren van de positie van meisjes en vrouwen. Om geld in te zamelen organiseren zij jaarlijks een benefietavond: Movie and More.