My Name is Rachel Corrie

Als de 23-jarige Amerikaanse activiste Rachel Corrie zich in Rafah als levend schild opstelt voor een Palestijns huis dat door het Israëlische leger dreigt te worden platgewalst, wordt ze overreden door een bulldozer. Het leger noemt het een ongeluk. Omstanders denken daar anders over.


Theatermaakster Laura van Dolron brengt op het festival haar monoloog My Name is Rachel Corrie. Deze theaterbewerking van de Britse acteur Alan Rickman en toneelschrijfster Katherine Viner is gebaseerd op de dagboeken en correspondentie van Rachel Corrie. Het stuk veroorzaakte in Engeland en Amerika veel commotie vanwege de politieke lading en uitgesproken stellingname. In Amerika werd de première van het stuk na heftig protest ‘voor onbepaalde tijd' uitgesteld, om later alsnog opgevoerd te worden. Laura van Dolron bracht het stuk de afgelopen jaren voor het Noord Nederlands Toneel (NNT).

Voor Laura van Dolron, dé theatermaakster van dit moment, levert het werken aan dit stuk een rare paradox op: "Aan de ene kant geeft Rachel me het gevoel dat wat ik doe, namelijk theater maken, niet genoeg is. Het gevoel dat ik net als zij de wereld in moet gaan om hén te beschermen die dat zelf niet kunnen. Aan de andere kant geloof ik dat theater op zijn best is als het ons kennis laat maken met mensen als Rachel. Mensen die ons hoop geven en inspireren. Natuurlijk heeft elk verhaal twee kanten. Rachel Corrie daagt ons uit te kiezen. Van haar alleen een martelaar maken zou te gemakkelijk zijn. Juist omdat zij is zoals jij en ik."

Miniprogramma activisme in Palestijns gebied

Drie films en de theatervoorstelling vormen op zondag 28 maart een bijzonder miniprogramma over activisme in Palestijns gebied. My Name is Rachel Corrie wordt vertoond in combinatie met Laura van Dolrons documentairedebuut Does This Movie Matter? (work in progress). Samen met journalistiek filmmaker Mark Kulsdom reisde Van Dolron in januari van dit jaar door de Westelijke Jordaanoever om haar eerste ‘wereldverbeterende stand-up philosophy-documentaire' te maken. Daarin gaat ze op zoek naar westerlingen op de Westelijke Jordaanoever, en tegelijk op zoek naar zichzelf. Voor de film speelde Van Dolron My Name is Rachel Corrie voor de Israëlische muur. 

Zondag 28 maart wordt ook de documentaire Rachel van de Marokkaanse regisseur Simone Bitton vertoond, waarin het verhaal van Rachel Corrie wordt verteld. To Shoot an Elephant van regisseur en activist Alberto Arce, net als Rachel Corrie activist voor het International Solidarity Movement, geeft een beeld van het leven in het door Israël bezette Gaza en de gevaren waarmee het nog overgebleven ambulancepersoneel te kampen heeft.

 

My Name is Rachel Corrie 

Nederland

theater

Gesproken taal: English

www.rachelcorrie.org

Teksten: Rachel Corrie

Bewerking: Alan Rickman, Katherine Viner

Spel: Laura van Dolron (Noord Nederlands Toneel)

sidebar image

Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube