Ensaf Haider
Oleg Eliete Paraguassu
Morales
Fadimata
Sonita William Binney
Parvez Eliete Paraguassu Hooligan Sparrow

Inna Sjevtsjenko - Shocktherapie

De reacties zijn wisselend als Femen weer eens topless in actie komt. De een toont zich geschokt, een ander kan er wel om lachen. Maar ze laten niemand onverschillig. ‘Het is shocktherapie’, zegt Inna Sjevtsjenko, een van Femens leiders. Waar het enkel schreeuwen van leuzen weinig effect heeft, trekken vrouwen die publiekelijk de borsten ontbloten hoe dan ook de aandacht. Succes verzekerd.

Femen begon als een kleine groep Oekraïense feministes die actie voerden tegen prostitutie, mensenhandel en sekstoerisme, allemaal serieuze problemen in Oekraïne. Aanvankelijk vroegen de vrouwen met conventionele methoden om aandacht, maar al snel wijzigden ze hun tactiek door deels uit de kleren te gaan. Zelfs voor hun sympathisanten was dat geen onomstreden stap, want het wekte bevreemding dat vrouwen juist hun seksualiteit inzetten om problemen als seksuele uitbuiting aan de kaak te stellen.

Sjevtsjenko (nu 23) legt uit dat de leden van Femen hun lichaam gebruiken als wapen en reclamebord. Ze contrasteren hun seksuele identiteit en fysieke kwetsbaarheid met de uitgesproken felheid van hun boodschap. Vandaar ook dat er bij nieuwe activisten op wordt gehamerd dat ze vooral niet mogen toegeven aan de natuurlijke opwelling in de smaak te willen vallen door te glimlachen of te poseren. Ze moeten bovenal woede uitstralen, laten zien dat met hen niet valt te spotten, dat ze bereid zijn desnoods te lijden om hun doel te bereiken.

Bedreigingen horen bij het dagelijks leven van de activisten, die zichzelf treffend ‘sextremisten’ hebben gedoopt. Maar hoe ernstig ook, meestal doen de vrouwen er naar buiten toe lacherig over. Toch nam Sjevtsjenko in 2012 het zekere voor het onzekere, nadat ze in Kiev met een kettingzaag een groot houten kruis had geveld. Dat was een protest tegen de berechting in Moskou van drie leden van de Rusissche punkband Pussy Riot, die waren gearresteerd na een provocatief oprtreden in een kerk, en ook tegen de groeiende invloed van de orthodoxe kerk. Kort daarop werd Sjevtsjenko in de vroege ochtend wakker en zag ze dat zes mannen probeerden haar deur te forceren. Ze wist te ontkomen en verliet met weinig meer dan een paspoort en een mobiele telefoon spoorslags het land. In Frankrijk vroeg ze om politiek asiel en zette ze de internationale poot van Femen op, om ook in andere landen de strijd tegen mannelijke onderdrukking en religie voort te zetten.

Femens provocatieve acties bleven ook in Frankrijk en tal van andere landen niet onopgemerkt. In Frankrijk hebben leden van de centrumsrechtse UMP zelfs gevraagd om een verbod van de ‘duivelse’ organisatie. Tegenwoordig is Femen een internationale beweging met wereldwijd waarschijnlijk enkele honderden actieve leden. Het succes van Femen kan worden afgemeten aan de angst die de beweging opwekt, schrijft Sjevtsjenko in de Franse editie van de Huffington Post. ‘Ze trekken zich de haren uit het hoofd en zoeken naar manieren om Femen onder vuur te nemen.’

 Door Geert Groot Koerkamp

Matter of Act
sidebar image

Inna Sjevtsjenko

Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube