Ensaf Haider
Oleg Eliete Paraguassu
Morales
Fadimata
Sonita William Binney
Parvez Eliete Paraguassu Hooligan Sparrow

Mensenrechtenactivisten in de hoofdrol

De tien bijzondere mensenrechtenactivisten/-organisaties die dit jaar centraal staan binnen het hoofdprogramma A Matter of ACT zijn:

  

Auteur en activiste Somaly Mam (1970)

groeide op in een sloppenwijk in Cambodja en werd op twaalfjarige leeftijd verkocht aan een bordeel. Na tien jaar stelselmatig te zijn verkracht en mishandeld slaagde ze erin met behulp van een ontwikkelingswerker te ontsnappen. Somaly is de achtergebleven meisjes nooit vergeten en vecht tot de dag van vandaag voor een beter leven voor de slachtoffers in de seksindustrie. Ze werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en door Time Magazine verkozen tot 1 van de 100 invloedrijkste vrouwen in de wereld. De documentaire Red Light van Guy Jacobson belicht het belangrijke werk van Somaly.


Filmmakers
Gustav Hofer & Luca Ragazzi maakten een film over discriminatie van homoseksuelen in Italië. Als de Italiaanse regering in 2006 een nieuw wetsvoorstel behandelt waarin homoseksuele koppels rechten krijgen, leidt dit tot een golf van homofobie. In de humoristische documentaire Suddenly, Last Winter onderzoeken Gustav en Luca de oorzaak van de fobie, ze komen in aanraking met een Italië dat ze nog niet kenden.


The International Solidarity Movement (ISM)

is een vreedzame Palestijnse beweging die zich verzet tegen de Israëlische bezetting. De organisatie geeft de Palestijnse bevolking een stem, brengt mensenrechtenschendingen aan het licht en toont de buitenwereld het gewelddadige optreden van het leger. In de documentaire To Shoot an Elephant laat Alberto Arce zien wat er gebeurde toen Israëlische autoriteiten de Gazastrook gedurende twee maanden afsloot van de buitenwereld.


Filmmaker en advocaat Maina Kiai heeft een leidende positie in het veld van mensenrechten in Kenia en was voorzitter van de Keniaanse Nationale Commissie Mensenrechten (KNCHR), dit is een onafhankelijke organisatie die de mensenrechten in Kenia promoot en beschermt. Getting Justice van Maina vertelt het verhaal van de gerechtelijke opties na het verkiezingsgeweld in 2007 in Kenia.


Advocaat Mandira Sharma (1972) leidt een onderzoek naar slachtoffers van Nepal's burgeroorlog waarbij meer dan 13.000 mensen de dood vonden. Zowel de regering als de Maoïstische rebellen schonden de mensenrechten gedurende deze oorlog. Mandira was de eerste vrouwelijke advocaat die de slachtoffers bijstond. De film Sari Soldiers van Julie Bridghem gaat over zes vrouwen die de burgeroorlog probeerden te ontvluchten en de bijstand die ze ontvingen van Mandira Sharma.
Amerikanen Mike en Andy doen zich als 'The Yes Men' voor als afgezanten van verschillende organisaties en worden uitgenodigd als gastsprekers op lezingen en symposia. Hier verkondigen ze de meest lachwekkende koerswijzigingen of plannen, zo pleiten ze bij een WTO-conferentie als gastspreker voor de terugkeer van slavernij. Aankondigingen halen de pers. Het publiek dat de lezingen van The Yes Men bijwoont is nauwelijks verwonderd over wat het hoort. De documentaire The Yes Men van Dan Ollman, Sarah Price en Chris Smith is zowel vermakelijk als schokkend.
Filmmaker, muzikant en voormalig gewetensgevangene Ngawang Choephel (1966) uit Tibet groeide op als banneling in India. Zijn films en muziek staan in het teken van het behoud van de Tibetaanse cultuur. Toen hij in 1995 voor een onderzoek naar zijn geboorteland reisde verdween hij. Een jaar later hoorde zijn familie dat Ngawang tot 18 jaar cel was veroordeeld vanwege spionage. Ngawang kwam na zes jaar vrij. De documentaire Tibet in Song is een ode aan de traditionele Tibetaanse volksmuziek en toont de culturele repressie door China van de afgelopen 50 jaar.


Journalist, dichter en voormalig gewetensgevangene Raúl Rivero (1945) uit Cuba was één van de 75 dissidenten die tijdens de Black Spring in 2003 werd gearresteerd. De dissidenten werden veroordeeld voor het uiten van kritiek op de regering en hun pleidooi voor democratie. Raúl kreeg 20 jaar cel. Internationale druk en acties zorgde ervoor dat hij in 2004 vrij kwam. De documentaire Women in White van Gry Winther gaat over de gelijknamige groep vrouwen die met succes pleitte voor de vrijlating van enkele gedetineerden. The Women in White is momenteel het gezicht van Cuba's oppositie - symbool voor hoop op mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.


Activiste en voormalig gewetensgevangene Rebiya Kadeer (1947) was ooit een succesvolle en gerespecteerde zakenvrouw in China totdat ze weigerde afstand te doen van kritische uitspraken van haar man. Deze woonde toendertijd al in de VS en kwam op voor de Oejgoeren. Rebiya verloor haar status en werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar cel vanwege het doorsturen van krantenknipsels naar de VS. De film 10 conditions of love van Jeff Daniels gaat over het leven van Rebiya en haar strijd tegen de onderdrukking van de Oejgoeren


Advocaat, activist en voormalig gewetensgevangene Shadi Sadr (1974) is expert op het gebied van vrouwenrechten in Iran. Ze was directeur van een inmiddels door de overheid gesloten adviescentrum voor vrouwen en richtte een actiesite voor gelijke rechten voor vrouwen op. Iraanse autoriteiten arresteerden haar meerdere malen. In november 2009 ontving ze de mensenrechtentulp van de Nederlandse regering. Women in Shroud van Farid Haerinejad belicht door middel van interviews met veroordeelde vrouwen en Sadr de discriminatoire rechtspraak in Iran

Matter of Act
Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube