Ensaf Haider
Oleg Eliete Paraguassu
Morales
Fadimata
Sonita William Binney
Parvez Eliete Paraguassu Hooligan Sparrow

activisten in de hoofdrol

De tien bijzondere mensenrechtenactivisten/-organisaties die dit jaar centraal staan binnen het hoofdprogramma A Matter of ACT zijn:

  

Auteur en activiste Somaly Mam (1970) groeide op in een sloppenwijk in Cambodja en werd op twaalfjarige leeftijd verkocht aan een bordeel. Na tien jaar stelselmatig te zijn verkracht en mishandeld slaagde ze erin met behulp van een ontwikkelingswerker te ontsnappen. Somaly is de achtergebleven meisjes nooit vergeten en vecht tot de dag van vandaag voor een beter leven voor de slachtoffers in de seksindustrie. Ze werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en door Time Magazine verkozen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld. De documentaire Redlight  van Guy Jacobson belicht het belangrijke werk van Somaly.


Filmmakers Gustav Hofer & Luca Ragazzi

maakten een film over discriminatie van homoseksuelen in Italië. Als de Italiaanse regering in 2006 een nieuw wetsvoorstel behandelt waarin homoseksuele koppels rechten krijgen, leidt dit tot een golf van homofobie. In de humoristische documentaire Suddenly, Last Winter onderzoeken Gustav en Luca de oorzaak van de fobie, ze komen in aanraking met een Italië dat ze nog niet kenden.


The International Solidarity Movement (ISM)
is een vreedzame Palestijnse beweging die zich verzet tegen de Israëlische bezetting. De organisatie geeft de Palestijnse bevolking een stem, brengt mensenrechtenschendingen aan het licht en toont de buitenwereld het gewelddadige optreden van het leger. In de documentaire To Shoot an Elephant laat Alberto Arce zien wat er gebeurde toen Israëlische autoriteiten de Gazastrook gedurende twee maanden afsloot van de buitenwereld.


Advocaat Mandira Sharma (1972), oprichtster van Advocay Forum, leidt een onderzoek naar slachtoffers van Nepal's burgeroorlog waarbij meer dan 13.000 mensen de dood vonden. Zowel de regering als de Maoïstische rebellen schonden de mensenrechten gedurende deze oorlog. Mandira zet zich in voor families die een dierbare hebben verloren in het conflict, door via civielrechtelijke weg rechtvaardigheid na te streven. 
In de film The Sari Soldiers van Julie Bridghem volgen we zes vrouwen die ieder op eigen wijze een rol speelden in het conflict.  

 
Amerikanen Mike Bonanno en Andy Bichlbaum doen zich als 'The Yes Men' voor als afgezanten van verschillende organisaties en worden uitgenodigd als gastsprekers op lezingen en symposia. Hier verkondigen ze de meest lachwekkende koerswijzigingen of plannen. Zo pleiten ze bij een WTO-conferentie als gastspreker voor de terugkeer van slavernij. Aankondigingen halen de pers. Het publiek dat de lezingen van The Yes Men bijwoont is nauwelijks verwonderd over wat het hoort. De documentaire The Yes Men Fix the World van Mike Bonanno en Andy Bichlbaum is zowel vermakelijk als schokkend.
Filmmaker, muzikant en voormalig gewetensgevangene Ngawang Choephel (1966) uit Tibet groeide op als banneling in India. Zijn films en muziek staan in het teken van het behoud van de Tibetaanse cultuur. Toen hij in 1995 voor een onderzoek naar zijn geboorteland reisde verdween hij. Een jaar later hoorde zijn familie dat Ngawang tot 18 jaar cel was veroordeeld vanwege spionage. Ngawang kwam na zes jaar vrij. De documentaire Tibet in Song is een ode aan de traditionele Tibetaanse volksmuziek en toont de culturele repressie door China van de afgelopen vijftig jaar.


Activiste Laura Pollán Toledo (Cuba, 1948), heeft sinds de arrestatie van haar man in 2003 net als de andere vrouwen van de Dames in het Wit te maken met intimidatie door de regering, variërend van bedreigingen tot zwartmakerij door buurtcomités, die de oren en ogen van de staat zijn. In 2005 onderscheidde het Europees Parlement de vrouwen met de Sacharov vredesprijs - een award die ze niet in ontvangst konden nemen, omdat de Cubaanse regering daar een stokje voor stak.

De documentaire Women in White van Gry Winther gaat over de gelijknamige groep vrouwen die met succes pleitte voor de vrijlating van enkele gedetineerden. The Women in White is momenteel het gezicht van Cuba's oppositie - symbool voor hoop op mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.


Activiste en voormalig gewetensgevangene Rebiya Kadeer (1947) was ooit een succesvolle en gerespecteerde zakenvrouw in China totdat ze weigerde afstand te doen van kritische uitspraken van haar man. Deze woonde toendertijd al in de VS en kwam op voor de Oejgoeren. Rebiya verloor haar status en werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar cel vanwege het doorsturen van krantenknipsels naar de VS. De film The 10 Conditions of Love van Jeff Daniels gaat over het leven van Rebiya en haar strijd tegen de onderdrukking van de Oejgoeren.

Nassera Dutour wijdt sinds de verdwijning van haar zoon Amine in 1997 haar leven aan het oprichten van een beweging voor de families van de slachtoffers en strijdt voor recht op herinnering, waarheid en gerechtigheid. Chanson pour Amine vertelt haar verhaal.
Ook is zij lid van het "Wereldwijd Netwerk van moeders, echtgenoten, dochters, zussen en naasten van ontvoerde en verdwenen personen".

Tijdens de burgeroorlog zijn er officieel 6146 Algerijnen verdwenen, ontvoerd door het leger en de politie.


Advocaat, activist en voormalig gewetensgevangene Shadi Sadr (1974) is expert op het gebied van vrouwenrechten in Iran. Ze was directeur van een inmiddels door de overheid gesloten adviescentrum voor vrouwen en richtte een actiesite voor gelijke rechten voor vrouwen op. Iraanse autoriteiten arresteerden haar meerdere malen. In november 2009 ontving ze de mensenrechtentulp van de Nederlandse regering. Women in Shroud van Farid Haerinejad belicht door middel van interviews met veroordeelde vrouwen en Sadr de discriminatoire rechtspraak in Iran.

Matter of Act

Reportage Somaly Mam

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Reportage The Yes Men

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen
sidebar image

Suddenly, Last Winter

sidebar image

sidebar image

Women in White

Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube
amnesty logo
npl logo