Movies that Matter Festival

Het Movies that Matter Festival is de opvolger van het Amnesty International Film Festival waarvan eerder tien edities in Amsterdam plaatsvonden. In 2009 verhuisde het festival naar Den Haag, de internationale stad van Vrede en Recht.
Het Movies that Matter Festival is hét Nederlandse podium voor de geëngageerde film. Jaarlijks worden hier tientallen documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers vertoond. Films die het debat over mensenrechten, menselijke waardigheid en situaties waarin deze in het geding zijn aanwakkeren. Vaak zijn de films op dit festival voor het eerst, maar ook voor het laatst in Nederland te zien.


Het festival wordt gekenmerkt door een uitgebreid verdiepingsprogramma met onder meer talkshows en debatten waarbij het publiek uitgebreid in gesprek kan gaan met (internationale) gasten als mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten.


Naast het reguliere film- en verdiepingsprogramma kent het festival een feestelijke openingsavond, een award ceremony op de slotavond, een educatieprogramma, speciale besloten vertoningen en aan het festival gerelateerde activiteiten als een foto-expositie, een toneelvoorstelling, muziekoptredens. Ook vertoont het festival in samenwerking met partners films op tv en internet.
Diverse films uit het programma toeren in februari, maart en april door het hele land.
Het festival presenteert twee hoofdprogramma's: A Matter of ACT, het competitieprogramma van Amnesty International dat uit tien documentaires over bijzondere mensenrechtenactivisten bestaat en Camera Justitia, het competitieprogramma met films over internationale rechtspraak. Dit programma wordt in samenwerking met het Ministerie van Justitie georganiseerd.


Daarnaast staan er jaarlijks uiteenlopende thema's op het programma. In 2010 waren dit onder andere gay rights, migratie en moving. Ook was er een selectie van de beste IDFA human rights documentaries en opvallende human rights-speelfilms en documentaires die in 2009 in de bioscoop te zien waren.

De Verdieping

Het Movies that Matter Festival onderscheidt zich door bij de meeste filmvertoningen  uitgebreide verdiepingsprogramma's te presenteren. In debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met gasten uit binnen- en buitenland kan het publiek met de festivalgasten in gesprek gaan.
Ook bieden deze programma's het festivalpubliek informatie over bijvoorbeeld de achtergrond van de film en de keuzes die zijn gemaakt bij het maken ervan.
De dwarsverbanden met onder andere theater, politiek, wetenschap en het bedrijfsleven leiden vaak tot verrassende discussies waarbij het publiek voorbij haar eigen grenzen kijkt.

Het festival in 2010

Na het succes van de eerste Haagse editie van het Movies that Matter Festival in april 2009, waarvan televisiezender CNN een uitgebreide reportage maakte die hier bekeken kan worden, breidde het festival in 2010 het filmprogramma uit van 45 naar 70 films.
Het festival ontving dit jaar bijna 15.000 bezoekers, een stijging van 45% ten opzichte van de editie van 2009.
Het hoofdprogramma A Matter of ACT van Amnesty International breidde dit jaar uit van vijf naar tien documentaires. De regisseurs van alle films en nagenoeg alle daarin geportretteerde activisten waren te gast op het festival. Zij werden tijdens de feestelijke A Matter of ACT Night in de spotlight gezet.
Dagelijks vonden spraakmakende debatten en talkshows plaats met tal van internationale gasten, waaronder lid van de Goldstone-commissie Kolonel Desmond Travers, de Oejgoerse activiste Rebiya Kadeer, minister Hirsch Ballin van Justitie en oud-president Ruud Lubbers. Laatstgenoemde pleitte in het nagesprek bij de documentaire Like a Man on Earth voor meer opvang van vergeten vluchtelingen door Nederland.

De Cambodjaanse activiste Somaly Mam, door Time Magazine tot een van 's werelds 100 meest invloedrijke personen uitgeroepen, ontroerde het publiek door na de vertoningen van Redlight geëmotioneerd over haar verleden in de seksindustrie te vertellen als ook over de verbeten strijd die zij voert tegen seksuele uitbuiting van kinderen.


Mike Bonanno van The Yes Men zette Den Haag op z'n kop met een typische Yes Men-actie tegen Shell. Bonanno, die zich voordeed als woordvoerder van Shell, trok met een menigte de stad door en deelde flyers uit met 'We are sorry. Shell'. De hilarische documentaire The Yes Men Fix the World volgt The Yes Men tijdens een serie imitatiestunts als vertegenwoordigers van grote bedrijven.

Na afloop van de vertoning van Mugabe and the White African leidde Vrij Nederland-journalist Harm Ede Botje een discussie over de gevolgen van het landhervormingsbeleid van Zimbabwe met FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die recentelijk een werkbezoek bracht aan Zimbabwe, Peter Hermes, persoonlijk adviseur van Tsvangirai en regisseuse Lucy Bailey.

Dit is slechts een greep uit de 140, internationale, gasten die deelnamen aan het uitgebreide verdiepingsprogramma dat dit festival kenmerkt.
 

Awards

Winnaar op het festival in 2010 voor Beste Documentaire in het A Matter of ACT-hoofdprogramma was Alberto Arce van To Shoot an Elephant. In ditzelfde programma ontving Shadi Sadr uit Women in Shroud de Gouden Vlinder voor haar inzet als meest indrukwekkende en inspirerende mensenrechtenverdediger.
De Zilveren Vlinder voor beste film uit het Camera Justitia programma ging naar Lucy Bailey en Andrew Thompson van Mugabe and the White African.
In de jongerencompetities vielen de Students' Choice Award en de Movie Squad All Rights Award ten deel aan respectievelijk Reporter van Eric Daniel Metzgar en No One Knows About Persian Cats van Bahman Ghobadi.

Bezoekers van het festival kenden de VARAgids Publieksprijs toe aan Tibet in Song van Ngawang Choephel.

sidebar image

Stichting Movies that Matter

Het Movies that Matter Festival wordt georganiseerd door Stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International.
Movies that Matter wil met films ogen openen voor mensenrechten. Wij organiseren door het jaar en door het land heen uiteenlopende film- en debatprogramma's, educatieprogramma's en ondersteunen projecten in het buitenland die gericht zijn op de vertoning van human rights films.
Kijk voor meer informatie ook op www.moviesthatmatter.nl

  

Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube