Expositie Law&Order

Als onderdeel van het Movies that Matter Festival is in het Atrium in Den Haag de fototentoonstelling Law&Order van fotograaf-kunstenaar Jan Banning te zien. Het festival vindt van 18 t/m 26 maart plaats in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. De tentoonstelling is te zien van 1 t/m 26 maart.

Law&Order van fotograaf-kunstenaar Jan Banning gaat over strafrecht in Frankrijk, de Verenigde Staten, Colombia en Oeganda. Hij fotografeerde bij politie, in rechtbanken en vooral in gevangenissen, met als achterliggende vraag: hoe gaan wij om met misdaad? Met de tentoonstelling en het bijbehorende boek wil hij een bijdrage leveren aan het publieke debat over onze aanpak van misdaad, en vooral over bestraffing.

Law&Order kwam tot stand met steun van de Stichting Democratie & Media en de Bourse Fnac (Frankrijk). Het boek werd mede ondersteund door het Mondriaan Fonds. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Atrium City Hall en Movies that Matter festival.

Het boek Law&Order is te koop via deze link of bij de reguliere boekwinkel.

Propaganda Posters Noord-Korea

Tijdens het festival is er in Studio A (de ruimte tussen het Filmhuis en Theater  aan het Spui) een tentoonstelling te zien van Noord Koreaanse propaganda posters. De Nederlandse filatelist Willem van der Bijl (63) raakte gefascineerd door het land en verzamelde tien jaar lang de posters tijdens zijn reizen naar ‘her rijk der kluizenaars’.

Van der Bijl had een kantoor in Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea, maar is er sinds 2011 persona non grata. Na 24 bezoeken aan het land vond de Noord-Koreaanse overheid het welletjes voor de Utrechtse postzegelhandelaar. Hij werd opgepakt, vastgezet, twee weken lang vijftien uur per dag verhoord en uiteindelijk het land uitgezet. Daarmee kwam niet alleen een einde aan zijn Noord-Korea-reizen, maar ook aan het jarenlang verzamelen van Noord-Koreaanse kunst. Lees meer. (Bron: VPRO.nl)

Het Movies that Matter Festival vertoont dit jaar twee bijzondere documentaires over Noord-Korea: The Propaganda Game en I am Sun Mu.