The Man Who Mends Women - the wrath of Hippocrates

Thierry Michel

Vijf vooraanstaande Nederlanders kiezen een belangwekkende ‘movie that matters’ waarvan zij vinden dat iedereen die gezien moet hebben. Micha Wertheim, Hanna Verboom, Sylvana Simons, Linda Polman en Sanne Vogel kozen ieder een film en leggen tijdens het festival, voorafgaand aan de desbetreffende film, uit waarom.

Synopsis

De keuzefilm van Hanna Verboom: The Man Who Mends Women. Zij zegt over deze film: "The Man Who Mends Women is een ontroerend portret van een chirurg in Congo die slachtoffers van verkrachtingen opereert. Deze film ontroerde mij diep. Niet alleen omdat de film de kern van veel Afrikaanse landen laat zien – de enorme natuur en potentie en de ijzeren greep van corruptie en oorlogen – maar bovenal omdat hij laat zien hoe de doorzettingskracht en overtuiging van één individu velen weer hoop geeft. De wereld veranderen begint bij je hand uitstrekken, elkaar in de ogen kijken en doen wat je kunt. Dat geldt niet alleen voor de dokter, dat kunnen wij allemaal. Dit is een documentaire over hoop."

Voorafgaand aan de vertoning vertelt Hanna Verboom over haar keuze en waarom iedereen deze film gezien moet hebben.

Synopsis:
Portret van het indrukwekkende werk en leven van de internationaal gelauwerde Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. Onlangs ontving hij de prestigieuze Sacharov-prijs voor de Vrijheid van Denken, voor zijn inzet in de strijd tegen seksueel geweld. Mukwege hielp in zestien jaar meer dan veertigduizend vrouwen.

In de door geweld verscheurde en door armoede geteisterde Democratische Republiek Congo wordt seksueel geweld sinds jaar en dag ingezet als oorlogswapen. Om de slachtoffers niet alleen medische, maar ook psychologische hulp te kunnen bieden, stichtte Mukwege in 1999 in Bukavu het Panzi-ziekenhuis. Daarnaast werpt Mukwege zich op als mensenrechtenactivist en maakt hij zich sterk om het probleem van seksueel geweld in zijn land wereldwijd op de agenda te krijgen. Hij veroordeelt de politieke onwil om het probleem aan te pakken en schuwt het niet de vinger op de zere plek te leggen.

Dat zijn werk niet zonder gevaar is, ondervond Mukwege in 2012 toen gewapende mannen zijn huis binnenvielen en het vuur openden. Mukwege en zijn familie ontsnapten, maar zijn bewaker werd dodelijk getroffen. De film volgt de man en zijn exceptionele missie en de effecten van zijn werk op familie en vrienden.

Deze film wordt vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Credits

België 2015, 113 min.

Documentaire,

Gesproken taal: Frans, Engels, Swahili, Mashi

Ondertiteling: Nederlands

Productie:

Les Films de la Passerelle

films@passerelle.be

+3243423602

www.passerelle.be

World sales:

CAT&Docs

info@catndocs.com

+33144617748

www.catndocs.com

Talkshows & debatten

The Man Who Mends Women: Weapon of Choice Hanna Verboom

zondag 26 maart 2017 - 21:15

Journalist Botte Jellema spreekt met Hanna Verboom (actrice en oprichter van Cinetree) over haar Weapon of Choice.