Mensjesrechten: Gabriel verslaat het WK

Els van Driel

Om de honderdduizenden supporters naar de voetbalstadions te vervoeren wil de overheid nieuwe treinrails aanleggen. Dwars door Gabriëls buurtje. Woningen worden gesloopt, hele gezinnen moeten verhuizen en ook het voetbalveldje van de kinderen verdwijnt. Voor Gabriël is dat een nachtmerrie. Als hij 11 jaar is pakt hij zijn camera en filmt hoe de bulldozers zijn buurtje platwalsen en plaatst de beelden op een blog. De hechte gemeenschap komt in actie en groeit uit tot het symbool van verzet tegen de World Cup in Fortaleza. Door de protesten slaagt de gemeenschap erin het aantal geplande onteigeningen terug te brengen van 203 naar 66 huizen en gezinnen.

Intussen is duidelijk dat het geplande treintraject niet op tijd af is voor het WK. De mensen zijn dus voor niets verhuisd en de kinderen zijn hun voetbalveldje kwijt. Ze spelen nu op de verlaten brokstukken van de rails.

Gabriël is boos over de ongelijkheid in zijn stad en wil door journalist te worden opkomen voor zijn rechten. In de film 'Gabriël verslaat het WK' zien we door de ogen van een 14-jarige jongen de achterkant van het WK voetbal en dat is een totaal andere wereld dan die de FIFA ons voorspiegelt...

'Gabriël verslaat het WK' gaat over de plicht van de overheid om alles te doen wat noodzakelijk is om de rechten van het kind veilig te stellen. (IKON)

Credits

Nederland 2014, 17 min.

Documentaire, Korte film,

Gesproken taal: Portugees

Productie:

IKON

ikon@ikon.nl

035-6727272