3 1/2 Minutes, Ten Bullets

Marc Silver

Festivaljaar: 2016

Spannende docu-thriller over de Afro-Amerikaanse tiener Jordan Davis, die na een discussie over zijn harde muziek wordt doodgeschoten. De filmmakers reconstrueren de toedracht in een collage van interviews, telefoongesprekken en homevideo’s, die de grote verdeeldheid in de VS blootlegt over wapenbezit en racisme.

Synopsis

23 november 2012. De 45-jarige Michael Dunn spreekt bij een tankstation de 17-jarige Jordan Davis en zijn vrienden aan op de luide muziek uit hun auto. De woordenwisseling escaleert: Dunn voelt zich bedreigd en lost tien schoten. Het verhaal over een blanke man die een Afro-Amerikaanse tiener ombrengt roept vele vragen op. Tijdens de rechtszaak verklaart Dunn dat hij tijdens de aanvaring een wapen zag. Zo ontstaan twee lezingen: óf Dunn handelde uit zelfverdediging, óf hij is een heethoofdige racist.

In een poging de waarheid te achterhalen doorsnijdt filmmaker Marc Silver beelden van de rechtszaak rijkelijk met materiaal waarin beide partijen aan bod komen. Een gesprek met Davis’ ouders aan de keukentafel wordt afgewisseld met telefoongesprekken van Dunn in voorarrest. Telefoontjes met hulpdiensten begeleiden als voice-over visueel materiaal van de plaats delict, waaronder opnames van beveiligingscamera’s in het tankstation. Zelfs Dunns politieverhoor wordt getoond. Langzamerhand raken de twee versies van de toedracht steeds nauwer verweven, resulterend in een collage over de verdeeldheid in de VS over wapens, eigenrichting en racisme.

Credits

Verenigde Staten 2015, 98 min.

Documentaire,

Gesproken taal: Engels

Officiële website: http://www.3andahalfminutes.com

Productie:

Motto Pictures

info@mottopictures.com

+1 7184142628

www.mottopictures.com

World sales:

Dogwoof

ana@dogwoof.com

+44 20 7253 6244

www.dogwoof.com

Talkshows & debatten

3 1/2 Minutes, Ten Bullets: Nagesprek met Bart Stapert

zondag 20 maart 2016 - 14:45

Nagesprek met internationaal strafrechtadvocaat en expert Amerikaans recht Bart Stapert.

3 1/2 Minutes, Ten Bullets: Nagesprek met Victor Vlam

donderdag 24 maart 2016 - 16:30

Nagesprek met Amerika-deskundige Victor Vlam.

3 1/2 Minutes, Ten Bullets: Nagesprek met Bart Stapert

vrijdag 25 maart 2016 - 14:00

Nagesprek met internationaal strafrechtadvocaat en expert Amerikaans recht Bart Stapert.