Sinner in Mecca Nice People Atomic Heart
Rainbow Still Experimenter Krigen
Frame by Frame This is Exile The Land of the Enlightened

Eritrea Stars

eritrea stars

Hoe houdt het nationale voetbalteam van Eritrea zich in Nederland staande nu ze in Gorinchem moeten laveren tussen de lange arm van hun voormalige regime en het woud aan regelgeving in Nederland?

De Eritrea Stars, het nationale voetbalteam van Eritrea, ontvlucht in december 2012 hun land, dat bekend staat als een van de meest repressieve militaire dictaturen van Afrika, vergelijkbaar met Noord-Korea. Er geldt onbeperkte dienstplicht, mensen zijn straatarm en mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Na afloop van een toernooi in Oeganda grijpen zestien spelers hun kans om niet terug te keren naar het spelershotel. Op grond van een internationaal vluchtelingenverdrag worden ze door de Nederlandse overheid uitgenodigd om zich in ons land te vestigen en krijgen ze een permanente verblijfsvergunning aangeboden. Anderhalf jaar na hun vlucht komen ze in Gorinchem terecht en kunnen meteen met hun inburgering beginnen. Begeleid door een trainer en een wijkagent houden ze hun conditie op peil. Het sterrenteam uit Eritrea, op plaats 203 van de FIFA-ranglijst, is een bezienswaardigheid en een gewilde tegenstander voor oefenwedstrijden. Met hoge verwachtingen en de droom om profvoetballer te worden beginnen de zestien gevluchte spelers aan hun integratie in Nederland. Ze worden een jaar gevolgd, waarin ze moeten zien te laveren tussen de nog steeds voelbare lange arm van het regime in Eritrea en het woud aan regelgeving en hulpverlening in Nederland.

Credits

Nederland 2016, 54 min.

Documentaire,

Gesproken taal: Nederlands

Productie:

VPRO

kunstmoetzwemmen@vpro.nl

035-6712911

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Wanneer & waar?

Koop strippenkaart tickets
Vragen over bestellen? Bel 070 - 365 60 30
* Na betaling van de strippenkaart van 6 films voor 45 euro verschijnen er in uw account 6 e-tickets van 0 euro. U dient dan zelf online nog kaartjes voor 6 films naar keuze te bestellen.


Thema's
migranten, vreemdelingen, gedwongen migratie
vluchtelingen, asiel, asielbeleid
Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube