I, Daniel Blake

Ken Loach

Vijf vooraanstaande Nederlanders kiezen een belangwekkende ‘movie that matters’ waarvan zij vinden dat iedereen die gezien moet hebben. Micha Wertheim, Hanna Verboom, Sylvana Simons, Linda Polman en Sanne Vogel kozen ieder een film en leggen tijdens het festival, voorafgaand aan de desbetreffende film, uit waarom.

Synopsis

Keuzefilm Sanne Vogel: I, Daniel Blake. Zij zegt over deze film: "I, Daniel Blake is een hartverscheurende film. De film heeft me zo geraakt en me er meteen weer even aan helpen herinneren dat ik nog een bijdrage moet doen aan de voedselbank."

Synopsis:
De 59-jarige Daniel Blake verdient zijn brood als timmerman. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep moet doen op de staat. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug.

Zoals we van hem gewend zijn, neemt regisseur Ken Loach het op voor de gewone man die zich staande moet houden in het hedendaagse Engeland. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand in dit ontroerende verhaal over timmerman Daniel Blake, die na zijn hartaanval volgens de behandelend arts niet meer mag werken. Zijn Arbo-arts denkt daar echter anders over, en Blake wordt verplicht te solliciteren. Hij heeft zijn hele leven echter nog geen computer aangeraakt en heeft moeite mee te komen in de mallemolen. Het gevolg is dat hij niet alleen zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering kwijtraakt, maar ook zijn gewone uitkering. Daniel Blake is echter niet het type dat dat geruisloos voorbij laat gaan.

Met I, Daniel Blake won Ken Loach zijn tweede Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes (de eerste was voor The Wind that Shakes the Barley). Op de filmfestivals van Locarno en San Sebastiaan won de film de publieksprijs.

I Daniel Blake is onderdeel van de Harvest selectie én het Weapon of Choice programma op het Movies that Matter Festival 2017.

Deze film wordt vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Vanaf 24 maart zijn al onze Harvest-films ook direct thuis te zien. Ga vanaf 24 maart naar www.filmthuis.nl en vanaf 28 maart naar www.picl.nl

Credits

Verenigd Koninkrijk 2016, 97 min.

Fictie,

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Productie:

Sixteen Films

info@sixteenfilms.co.uk

+44(0)2077340168

www.sixteenfilms.co.uk

Nederlandse distributie:

Cinéart

info@cineart.nl

+31205308848

www.cineart.nl

World sales:

Wild Bunch

edevos@wildbunch.eu

+33 1 53 01 50 32

www.wildbunch.biz

Talkshows & debatten

I, Daniel Blake: Weapon of Choice Sanne Vogel

woensdag 29 maart 2017 - 21:00

Sanne Vogel (actrice en filmmaker) spreekt over haar Weapon of Choice.