Darwin's Nightmare

Hubert Sauper

Festivaljaar: 2015

Alarmerende, Oscargenomineerde documentaire over hoe de internationale vis- en wapenhandel bij het Victoria-meer de arme bevolking letterlijk verslindt. In het meer werd een paar decennia geleden bij wijze van wetenschappelijk experiment de nijlbaars uitgezet. Deze roofzuchtige vis bleek zo’n krachtige overlever dat in een mum van tijd bijna alle andere bestaande vissoorten in het gigantische meer uitstierven.

Synopsis

De nuchter registrerende beelden van visserijstad Mwanza in Tanzania tonen een mensonterende situatie. Terwijl dagelijks honderden tonnen nijlbaarsfilet met vrachtvliegtuigen naar Europa en Japan worden gevlogen, moet de hongerende lokale bevolking een karig maaltje bakken van het visafval. Ondertussen worden op de heenreis ladingen wapentuig het continent binnengevlogen; de bloedige Afrikaanse oorlogen blijken voor velen een lucratieve zaak. Prijswinnende documentaire over hoe de internationale vis- en wapenhandel bij het Victoria-meer de arme bevolking verslindt.

Het Movies that Matter Festival presenteert dit jaar het retrospectief van Hubert Sauper, met de documentaire Kisangani Diary en zijn nieuwste film We Come as Friends.

Credits

België, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland 2004, 107 min.

Documentaire,

Gesproken taal: Engels, Russisch, Swahili

Ondertiteling: Engels

Officiële website: http://www.coop99.at/darwins-nightmare

Productie:

Mille et une Films

contact@mille-et-une-films.fr

00 33 2 23 44 03 59

http://www.mille-et-une-films.fr/

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31 204207123

www.cinemadelicatessen.nl

World sales:

Tamasa Distribution

contact@tamasadiffusion.com

+33 1 43 59 01 01

www.tamasa-international.com