Mensjesrechten 2008

Maartje Bakers

In Mensjesrechten staan de rechten van kinderen en tieners centraal. Mensjesrechten 2008 bestaat uit 5 korte films. In iedere short vertelt iemand van wie hier in Nederland de rechten worden geschonden zijn verhaal:
Voor het eerst in haar leven doet Ilse haar mond open over dingen die al sinds haar zesde gebeuren. Haar vader noemt het ‘doktertje spelen’ en vraagt Ilse haar ‘mondje dicht te houden’. Vaak krijgt ze straf, maar waarvoor dat is, weet Ilse niet. Soms mag ze niets eten en vaak mag ze haar kamer niet verlaten. Ilse houdt haar blauwe plekken voor iedereen verborgen.
Schendingen van ‘mensjesrechten’ zit hem ook in ogenschijnlijk kleine dingen, zoals het sturen van ‘hate-mails’ en dreig-boodschappen. Die kunnen echter uitlopen op forse vechtpartijen. Marcha woont in een zo te zien rustige wijk waar niks gebeurt. Toch kan zij erover meepraten.
Witte Sneeuw heeft als jong kind, samen met haar oma, een lange voettocht gemaakt, om China te verlaten. Op zoek naar een betere toekomst. Hun tocht duurde meerdere jaren. Witte Sneeuw kwam helemaal alleen in Nederland aan. Hier krijgt zij geen asiel en China wil haar niet terug. Witte Sneeuw houdt erg van bomen, maar ze leeft in een noodopvang op een industrieterrein, ingeklemd tussen snelwegen. Zonder toekomst.
Slavernij lijkt iets uit een ver verleden. Toch wordt Birgit, een jonge Nederlandse meid, via een goede ‘vriendin’ een drugsbende in gelokt, waarna ze geterroriseerd en misbruikt wordt in haar eigen huis.
Ivan zit in een jeugdgevangenis. Zonder strafblad. Hij wacht er tot er plaats is in een jeugdinrichting waar hij kan worden behandeld voor zijn eigenlijke problemen. Soms is hij bang dat hij gek wordt. In zijn dromen vlucht hij. Hij wil trouwen met zijn vriendin en weet al precies hoe hij zijn toekomstige huis wil inrichten.

Synopsis

Credits

Nederland 2008, 20 min.

Korte film, Documentaire,

Gesproken taal: Nederlands

Officiële website: http://www.mensjesrechten.nl

Productie:

IKON - Jeugd

lioni.schredehof@ikon.nl

0031 35 6727272

www.ikon.nl