Het Movies that Matter Festival organiseert dit jaar drie interactieve masterclasses en gistermiddag mocht de Britse prijswinnende producent en regisseur Mike Lerner (The Square -ook te zien tijdens het festival) het spits afbijten. Na de vertoning van zijn film Pussy Riot: A Punk Prayer , was er gelegenheid om hem uitgebreid vragen te stellen over de totstandkoming van deze kleurrijke documentaire over de rechtszaak tegen drie rockende Russische punkchicks uit de band Pussy Riot. Poetin liet ze voor drie jaar opsluiten vanwege een illegaal optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Daarbij triggerde Lerner het publiek door enthousiast over zijn werk als succesvol producent te vertellen: “Hoe hoger het risico, hoe beter de film.”

Aanwezig in het publiek waren onder anderen de bevlogen filmmakers van ESoDoc, een platform voor beginnende documentaire filmmakers met interesse in mensenrechten en milieubescherming. Om vragen uit de zaal zat Lerner dus niet verlegen, want deze mensen waren maar al te nieuwsgierig naar hoe het hem was gelukt om het wereldberoemde proces tegen de Nadia, Katia en Masha vast te leggen. Wie dacht dat het allemaal erg moeilijk was om te filmen, heeft het mis: “Het was eigenlijk een heel simpel proces. De man van Nadia is een ontzettend slimme man met gevoel voor media, hij heeft ons heel erg geholpen. Daarbij is er een gezegde: ‘Luck favours the brave’. Wij hadden erg veel geluk, want we konden tijdens het proces allemaal beelden gebruiken die waren gefilmd door de Russische staatstelevisie.”, aldus Lerner.

Een van de bezoekrs merkte op dat ze de rol van de ouders van Katia, Nadia en Masha in de documentaire zo mooi vond. Lerner: “Ik kan me niet voorstellen dat ik de film ook gemaakt zou hebben zonder de ouders van de meiden erin. Die laag is noodzakelijk voor de verdieping, de ouders vertellen hoe de meiden echt zijn. Het doel van de film was Russen te laten zien dat deze meiden geen anarchisten zijn die het land willen vernietigen, maar juist mensen die willen dat hun land een betere plek wordt. Ook in het Westen worden de meiden vaak afgeschilderd als boze anti-Putin punks, maar er zit zoveel meer in: ze zijn veel interessanter en gedistingeerder dan dat.”

Na een half uur brandende vragen over Pussy Riot, vertelde Lerner in de tweede helft van de masterclass over zijn werk als producent. Zo kreeg het publiek eerst de trailer te zien van Afghan Star (2009), een door Lerner geproduceerde documentaire over de Afghaanse versie van Idols, waarin hij een van de zeldzame vrouwelijke finalisten volgt. Deze vrouw wordt constant bedreigd, omdat vrouwen volgens de streng islamitische wetgeving niet in het openbaar mogen zingen. Opnieuw geen makkelijke klus, zo constateert het publiek. “Nee, makkelijk was het zeker niet. Maar een makkelijke film maken, daar is ook niks aan. Het was draaien van Afghan Star was net als The Square (documentaire over jonge revolutionairen in Egypte, red.), ontzettend risicovol, je wist nooit of je af kon maken waar je mee bezig was. Het doel is dan ook niet om winst te maken, maar om iets te maken wat je echt mooi vind, iets dat je per se moést maken. Dat kan alleen met mensen die heel betrokken zijn. In feite is het dus hoe hoger het risico, hoe beter de film.”