Talkshow War on Terror met o.a. Sir Nigel Rodley en activiste Meron Estefanos

Zaterdagmiddag was er na de vertoning van documentaire Dirty Wars een talkshow in de foyer van Theater aan het Spui over de War on Terror en de steeds verder uitbreidende Amerikaanse drone-aanvallen. Deelnemers waren voormalig CIA-agent Ray McGovern, Quirine Eijkman, hoofd Politieke Zaken en Persvoorlichting  bij Amnesty International Nederland, Sir Nigel Rodley, voormalig speciaal rapporteur over marteling van de VN en huidige voorzitter van het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties en de Eritrese activiste Meron Estefanos, te zien in Sound of Torture. De presentatie was in handen van Midden-Oostenexpert Petra Stienen.

Is er voldoende debat over het rechtmatig gebruik van drones? Sir Nigel Rodley vindt van niet: “Mensen die profijt hebben en winst maken bij het gebruik van drones zijn aan de macht. Daarom is het juist heel belangrijk om het inzetten van drones stevig ter discussie te stellen.” Eijkman is het daar mee eens: “Het gebruik van drones is heel tricky, omdat de technologie het gevoel geeft van intelligentie die niet te overtreffen is. Maar het gaat om intelligentie van mensen op de grond.”

Drones die in de gaten houden wanneer je de weg mag oversteken en je aanhouden en zelfs neerschieten als je een misdaad hebt begaan, is dat de toekomst? Deze vraag stelt Stienen aan de talkshowdeelnemers na de vertoning van dit filmpje. McGovern benadrukt dat we ons niet bewust zijn van de gevolgen van het gebruik van drones. Hij stelt voorop dat we meer  vragen moeten stellen: met wie wordt de intelligentie van de gebruikte technologie gedeeld en wat wordt er mee gedaan?

Behalve het gebruik van drones was de (non)effectiviteit van martelen ook onderwerp van gesprek. In Sound of Torture is te zien hoe Meron Estefanos contact heeft met slachtoffers die zijn ontvoerd toen zij van Eritrea naar Israël vluchtten. Zij worden vastgehouden en gemarteld door bedoeïenen in de Sinaï woestijn, met het doel dat familie van de slachtoffers losgeld betaalt. Estefanos wilt dat deze gruwelijkheden bij meer mensen onder de aandacht komen en dat het stopt: “Ik hoop dat de film een ambassadeur is.”

McGovern sluit de talkshow af met een paar stevige woorden: “Barack Obama moet worden gearresteerd. Hij autoriseert Enhanced Interrogation Techniques als waterboarding. Er is nog nooit goede, betrouwbare informatie voortgekomen uit dit soort ondervragingstechnieken.”

Lees hier een interview met Ray McGovern. 

sidebar image

Sir Nigel Rodley

sidebar image

Meron Estefanos

Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube