rusland volgens docugast jessica gorter

Jessica Gorter maakte in 2004 samen met haar broer Frank Gorter de documentaire Piter. In deze film, die nog niet eerder op de Nederlandse televisie te zien is geweest, schetsen zij aan de hand van zeven inwoners van Sint Petersburg een intiem portret van de stad. Hoewel de uiterlijke veranderingen die de stad sinds het begin van de Perestrojka heeft ondergaan als eerste in het oog springen, zijn de veranderingen van binnenuit, van de mensen zelf, het meest ingrijpend geweest. In korte tijd hebben de bewoners hun wereldbeeld, hun idealen en hun ideologische opvattingen drastisch moeten bijstellen.
 

Een film van de Russische regisseur Victor Kossakovsky mag in een week over Rusland niet ontbreken. Jessica Gorter koos zijn documentaire Sreda (Wednesday) uit. In deze film uit 1997 gaat Kossakovsky obsessief op zoek naar mensen die net als hij op woensdag 19 juli 1961 in het toenmalige Leningrad werden geboren. Het blijken er 101 te zijn. Zeventig van hen wonen op dat moment nog in St. Petersburg. Kossakovsky zoekt ze op en ontmoet zo artsen en patiënten, daklozen en zakenlui. Op deze onorthodoxe manier maakt hij een bijzonder portret van zijn generatiegenoten.
 

Ferryman across the Volga (VPRO, 1999) is een korte poëtische documentaire van Jessica Gorter waarin zij een dag uit het leven van veerman Sascha vast legt. Al meer dan 16 jaar trekt hij zijn veerboot naar de overkant van de rivier de Wolga, precies zoals zijn vader dat vroeger deed. De veerboot is een ontmoetingsplek voor de lokale dorpsbewoners. De sfeer van vroeger is er nog voelbaar, maar tegelijkertijd dringt het huidige Rusland zich op.
 

Gorter heeft ook de documentaire Fabrika (Sergei Loznitsa, 2004) uitgekozen, een  tekstloze, oogstrelende impressie van een dag in een Russische fabriek. Dat het hard werken is tussen de vlammende machines, is overduidelijk, maar het resultaat van de inspanningen is minder evident.
 

In Poetins kus (Lise Birk Pedersen, 2011) maken we kennis met de 19-jarige Masha. Zij adoreert president Poetin en is woordvoerder van Nashi, een Russische nationalistische jeugdbeweging met een groeiende populariteit en nauwe banden met het Kremlin. Als zij Oleg Kashin ontmoet, die lid is van de liberale oppositie, wordt gaandeweg haar geloof in Nashi en Poetin aan het wankelen gebracht.
 

Marjoleine Boonstra maakte in 2001 de documentaire Bela Bela, ik heb het leven nodig (HUMAN). In deze film portretteert ze vier dichters uit verschillende landen met een dictatoriaal regime. Ze hadden gevangen gezeten vanwege hun ideeën, maar wisten deze moeilijke periode te overleven door hun gedachten op papier vast te leggen. In de film vertellen de Russische dichters Nizametdin Achmetov en Irina Ratoesjinskaja over hun jaren in gevangenschap. Ook dragen ze voor uit eigen werk.
 

Bekijk ook Jessica Gorter’s meest recente documentaire 900 Dagen en een nagesprek met haar in Regisseur aan de keukentafel op www.hollanddoc.nl

Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen

Docugast Jessica Gorter
van zaterdag 23 tot en met vrijdag 29 maart 2013
voor de uitzendtijden zie tzt www.hollanddoc24.nl/live

Op de hoogte blijven? Meldt u via de website aan voor de nieuwsbrief.
Via Twitter, Facebook en Youtube is Holland Doc ook op de voet te volgen.

Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. Holland Doc 24 is 7 dagen per week, 24 uur per dag te ontvangen via internet en digitale televisie. Kijk op www.hollanddoc.nl/service voor meer informatie.

Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief

Holland Doc 24 is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet: http://www.hollanddoc.nl/live
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIWAY op: kanaal 118
Bij Ziggo op: kanaal 212
Bij Delta op: kanaal 35
Interactieve tv van KPN: kanaal 102

Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.hollanddoc.nl en het digitale kanaal.