The Empty Room: Q&A met activist Saliha Ben Ali en ICMP directeur Kathryne Bomberger

Empty Room, The

Voertaal: Engels

WANNEER & WAAR?

woensdag 29 maart 2017 - 17:00
Zaal 1, Filmhuis Den Haag

Q&A olv Chris Keulemans met activist Saliha Ben Ali, regisseur Jasna Krajinovic en ICMP directeur Kathryne Bomberger over radicalisering en vermiste personen. 

Schrijver Chris Keulemans zal na de film in gesprek gaan met Saliha Ben Ali, regisseur Jasna Krajinovic en International Commission on Missing Persons directeur Kathryne Bomberger over waarom kinderen zoals Sabri, de zoon van Saliha, besluiten alle familiebanden te verbreken en op jihad gaan. Ook zullen ze spreken over de strijd van Saliha voor een formele slachtofferstatus voor haar zoon, en haar pogingen om jihadnetwerken te bestrijden en te voorkomen dat jongeren zoals haar zoon in deze val trappen. Kathryne Bomberger dringt er bij regeringen constant op aan om op een moderne en effectieve wijze, via het recht, aandacht te besteden aan de belangen van vermiste personen. “Voor de achterblijvers is het „een mentale marteling” nooit te weten wat er met zo iemand is gebeurd”, zegt Kathryne Bomberger.

Saliha Ben Ali strijdt voor een formele slachtofferstatus voor haar zoon, ze probeert jihadnetwerken te bestrijden en te voorkomen dat jongeren zoals haar zoon in deze val trappen. Saliha Ben Ali's zoon Sabri is bijna negentien jaar als hij op een dag naar Syrië vertrekt. De plotselinge en ondraaglijke pijn maakt dat Saliha niet stil kan blijven. Onvermoeibaar strijdt ze door om de jongeren die in Syrië sterven een waardig afscheid te kunnen geven, en het verhaal van haar zoon te vertellen om andere jongeren te waarschuwen. Lees meer over Saliha en kijk een kort filmpje over haar.