Thema's & Specials

Het festival biedt een uitgebreid verdiepingsprogramma. Filmmakers, politici, journalisten, activisten, opiniemakers en deskundigen nemen deel aan tientallen Q&A’s en debatten. Dagelijks zijn er op het VARA podium in de foyer van Theater aan het Spui DAILY MATTERS: gratis toegankelijke talkshows met interessante gasten, gevarieerde onderwerpen en muzikale intermezzo’s.

spijkers met koppen @ mtmf

Afgelopen voorjaar vond op het festival aan het Haagse Spui voor het eerst een live uitzending van het VARA radioprogramma Spijkers met Koppen plaats. En ook dit jaar verruilt het programma Utrecht voor Den Haag.
Met dit jaar o.a. optredens van de 7-man/vrouw sterke spetterende jazzband Louis!
Kom naar de live uitzending in de foyer van Theater aan het Spui op zaterdag 19 maart, van 12-14.00 uur! Gratis toegang. Gasten worden binnenkort bekend gemaakt.

Refugees, the Recap

Op zaterdag 19 maart presenteert politicus, arabist en voormalig diplomaat Petra Stienen om 16.30 uur de Daily Matters talkshow REFUGEES, THE RECAP. Na de wereldpremière van de ontroerende Nederlandse documentaire Vergeet Mij Niet schuiven regisseur Jan-Jaap Kuiper en Toon Peters, directeur van De Verrekijker, de basisschool uit de film, aan voor een gesprek over het Nederlandse vluchtelingenbeleid. Verder praat Stienen met Janine di Giovanni, A Matterof ACT activist uit de film 7 Days in Syria over de situatie in Syrië en René Bruin van UNHCR over de Turkije-deal. Tussendoor is er een muzikaal optreden van A Matter of ACT activist Sonita uit de gelijknamige film. Het slotwoord is aan Navanethem Pillay, eregast van A Matter of ACT, voormalig Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN en destijds de eerste niet-blanke rechter van Zuid- Afrika.
 
Rondom dit thema zijn de volgende films geselecteerd: This is Exile; We Are Young, We Are Strong; They Will Have to Kill Us First, Vergeet Mij Niet, Seven Days in Syria en Flow Mechanics. Lees meer over Refugee Specials.

modeshow 'fair deal'

Bestaat er zoiets als eerlijke handel in de ondoorzichtige
en grootschalige mode-industrie?
Na afloop van vertoningen van de confronterende onthullende documentaire The True Cost op zondagmiddag 20 maart vindt vanaf 16.30 uur in de foyer van Theater aan het Spui een interactieve TALK & MODESHOW plaats.

De modeshow met als thema BEHIND THE SCENES komt tot stand i.s.m. de ASN Bank, Refugee Company en diverse fair fashion labels, waaronder Charlie + Mary. De geshowde kleding is na afloop te koop.

Marieke Eyskoot, expert op het gebied van duurzame mode en lifestyle, gaat rond 16.45 uur in gesprek met o.a. de Schone Kleren Campagne.


Gender & Gay Equality

Ieder jaar staan ze op het menu van het festivalprogramma:
er valt wereldwijd nog veel te verbeteren aan vrouwenrechten en de rechten van LGBTI’s. Op ma 21 maart om 21.00 uur praat VARA-presentator Elena Lindemans in de Daily Matters Talkshow met o.a. Nanfu Wang, regisseur van Hooligan Sparrow over vrouwenrechten in China en met en Alex Bakker, co-producent, scriptschrijver van Transit Havana over hoe het transgenders op Cuba vergaat.
Ook is er een muzikaal intermezzo en een optreden van een spoken word artiest.
 
Rondom dit thema zijn de volgende films geselecteerd: A Sinner in Mecca, Transit Havana, Paradise, Hooligan Sparrow en Saudi Arabia: A Wind of Change

Look who's Watching

In hoeverre moeten we ons zorgen maken over wat overheden allemaal van ons weten? Is het voor onze eigen veiligheid dat autoriteiten ongegeneerd over onze schouder meekijken of is het een grootschalige schending van onze privacy die de democratie ondermijnt? Hierover gaat Bahram Sadeghi in gesprek op dinsdag 22 maart vanaf 21.00 uur. Gasten zijn o.a. Irina Nistor (uit de documentaire Chuck Norris vs. Communism), die tijdens de koude oorlog Amerikaanse films dubde die clandestien werden bekeken, en klokkenluider Bill Binney (uit A Good American), voormalig medewerker van de National Security Agency.

Rondom dit thema zijn de volgende films geselecteerd: A Good American, Deep Web, Chuck Norris vs Communism en The Propaganda Game

War & Peace

Helaas worden er nog steeds films over oorlog gemaakt,
maar zo lang er niet overal ter wereld vrede heerst is dat maar goed ook. Presentator Bahram Sadeghi presenteert de Daily Matters War & Peace op woensdag 23 maart om 21.00 uur. Aan tafel o.a. activist Oleg Khabibrakhmanov (uit Chechnya, War Without Trace) en advocaat Anuol Deng uit de film A Haunting History van Ilse en Femke van Velzen, die na een opleiding in het buitenland terugkeert naar Zuid-Soedan.

Rondom dit thema zijn de volgende films geselecteerd:  Motley's Law, Black Flag, The Diplomat, Alisa in Warland, 15 Minutes: The Dvor Massacre, Krigen; The Proscecutor, The Defender, His Father and His Son; A Haunting History en Chechnya: War Without Trace.

Freedom of Press

In de Daily Matters Talkshow FREEDOM OF PRESS op donderdag 24 maart om 21.00 uur praat filmmaker en presentator Elena Lindemans over propaganda en vrijheid van pers met de Afghaanse fotografen Farzana Wahidy en Massoud Hossaini uit de film Frame by Frame over fotografie in Afghanistan tijdens en na de Taliban; Fidan Ekiz, journalist en maker van de VARA-serie De Pen en het Zwaard, waarvan twee afleveringen eerder op deze avond hun wereldpremière beleven en Cathrine Gyldensted; zij is pleitbezorger van constructive journalism, waarin journalisten hun publiek betrekken in de zoektocht naar oplossingen.
Ook is er tussendoor een kort verhaal van Anna Drobovolskaya van Youth Human Rights Movement in Rusland over hoe zij smear campagnes en propaganda in Rusland te lijf gaan.

Framing Focus

Op vrijdag 25 maart om 21.00 uur gaat in de Daily Matters FRAMING FOCUS regisseur en VARA-presentator Elena Lindemans met filmmakers in gesprek over het maakproces van mensenrechtenfilms.  Te gast zijn o.a. Patrick Reed, de regisseur van Guantanamo's Child: Omar Khadr, Manon Loizeau, regisseur van Chechnya, War Without a Trace en Romany Saad, regisseur van Tuk-Tuk.

MEDIA THAT MATTER

Avondvullend crossover programma met een knipoog, in samenwerking met journalistiek productie platform Prospektor. Op zaterdag 26 maart neemt acteur en voormalig UAF-student George Tobal het publiek mee op een theatrale reis. Aan de hand van korte film, interviews en radio-documentaires werpt hij een ander licht op de vluchtelingenproblematiek. Vanaf 19.30 uur in Theater aan het Spui Kleine Zaal.

Retrospectief Tobias Lindholm

Dit jaar zijn er op het festival maar liefst twee retrospectieven te zien. Van de vermaarde Deense filmregisseur en scenarioschrijver Tobias Lindholm vertonen we behalve de openingsfilm Krigen ook de spannende speelfilms Jagten, Kapringen en R.
 

Retrospectief Retel Helmrich

Van de Nederlandse cineast Leonard Retel Helmrich is het
wervelende drieluik De Stand van de Zon, De Stand van de Maan en De Stand van de Sterren te zien, waarin de maker Indonesië portretteert aan de hand van de geestige en aangrijpende dagelijkse beslommeringen van de familie Sjamsuddin. De drie films zijn te zien op zaterdag 26 maart vanaf 11.45 uur in Filmhuis Den Haag 5, met aansluitend een masterclass van de filmmaker. Lees meer.

JUSTICE FOR SALWA - BUILDING PEACE & JUSTICE IN LIBYA

In samenwerking met Hivos organiseren we tijdens het Movies that Matter Festival op woensdag 23 maart van 17.00 tot 18.45 uur in Filmhuis Den Haag zaal 5 een speciaal event over Libië.

Na vertoning van de film Justice for Salwa gaan we in gesprek met de Libische mensenrechtenactiviste Zahra’ Langhi (Libyan Women’s Platform for Peace), Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) en journalist Gerbert van der Aa. Het event wordt gepresenteerd door Mirthe Frese programmamaker en presentator De Balie). Jetteke van der Schatte Olivier van Hivos een inleiding bij de film. 

Het gesprek staat in het teken van de huidige machtsverhoudingen in Libië, de rol van de internationale gemeenschap en de rol van civil society (vrouwenactivisten in het bijzonder). Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan. 

Bekijk hier de TED Talk van Zahra’ Langhi.

sidebar image

sidebar image

sidebar image

sidebar image

sidebar image

sidebar image

sidebar image

sidebar image

sidebar image

Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube