China Blue Danny's Parade Een giraf in de regen
The Act of Killing Ghezi Plein - Istanbul 2013 Garage Olympo
Angry Man China Blue Korean Army Girls

Reportage openingsavond

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Succesvolle opening Movies that Matter Festival

26 maart 2010

Donderdagavond 25 maart is het Movies that Matter Festival 2010 officieel geopend. Een succesvolle avond met vooraanstaande gasten. Een avond waarop nogmaals benadrukt werd dat wij in Nederland heel blij moeten zijn met onze vrijheid en met het feit dat een festival als het Movies that Matter Festival georganiseerd kan worden.

Een ‘gele' loper, een drankje, een volle zaal en de presentatie in handen van Menno Bentveld. Het Movies that Matter Festival kon van start. Nadat de lichten gedimd waren bracht een muzikant uit de openingsfilm No One Knows About Persian Cats, met zijn gitaar op mystieke wijze een prachtig nummer ten gehore.

Taco Ruighaver, directeur van Movies that Matter, nam vervolgens het woord. Hij verwelkomde de vele nationale en internationale gasten, de verschillende juryleden van het A Matter of ACT programma, waaronder Ruud Lubbers en Sandra Lutchman, voorzitter van Amnesty Nederland, en onderstreepte het belang van mensenrechtenactivisten en de aandacht hiervoor.

Het warme welkomstwoord van Marieke Bolle, wethouder van cultuur van Den Haag, waarin zij onder andere aangaf dat Den Haag, de stad van vrede en recht, trots is om het festival te mogen ontvangen, werd gevolgd door de officiële opening van het festival door de Cambodjaanse mensenrechtenactiviste Somaly Mam. Mam, zelf als kind geprostitueerd, maakt zich sterk voor de slachtoffers van sekshandel, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en is door Time Magazine in 2009 opgenomen in de lijst van honderd meest invloedrijke mensen. Met veel bezieling sprak zij over haar werk en haar leven. Uit het applaus dat volgde bleek hoezeer men onder de indruk was.

Na een introductie van de Iraans-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi van de openingsfilm No One Knows About Persian Cats, strartte de film. Deze muzikale speelfilm over de levendige underground rockscene van Teheran, laat een Iran zien zoals we dat niet eerder zagen. Twee muzikanten bedenken een plan om te ontsnappen aan hun onvrije bestaan in Iran en op zoek gaan naar andere bandleden. Na afloop van de film nam Ghobadi de microfoon en vertelde hoe moeilijk het was om de film op te nemen en met welke gevaren hijzelf (nu wonend in de Verenigde Staten) en acteurs en muzikanten uit de film nu te maken hebben.

Aan het einde van de avond onderscheidde Taco Ruighaver Ghobadi met de Movies that Matter Lifetime Achievement Award 2010. Hij ontving deze prijs voor zijn sterke cinematografische en humane filmoeuvre dat wordt gekenmerkt door een buitengewone betrokkenheid bij en groot respect voor menselijke waardigheid. De muzikant ontving namens alle muzikanten uit No One Knows About Persian Cats een Special Freedom of Artistic Expression Movies that Matter Award voor hun uitzonderlijke muzikale bijdrage aan de film en het krachtige pleidooi dat ze daarmee houden voor de vrijheid van artistieke expressie.  

Na afloop was speelde de muzikant in Theater aan het Spui en was er tijd voor een drankje. Een bijzonder begin van een veelbelovend festival.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Klik hier voor foto's van de openingsavond

Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube