Angry Man China Blue Korean Army Girls
Billin'My Love 727 Tage Ohne Karamo Dangerous Games
The Act of Killing Ghezi Plein - Istanbul 2013 Garage Olympo

Movies that Matter

Stichting Movies that Matter, opgericht in maart 2006, vindt haar oorsprong in het Amnesty International Film Festival. Zij nam de activiteiten van dit festival over en breidde deze uit, in binnen- en buitenland.

Missie en Visie

Movies that Matter gelooft in de kracht van cinema als instrument om onverschilligheid te bestrijden. Film heeft meer dan ieder ander medium het vermogen ogen te openen. Het kan aanzetten tot invoelen en meevoelen, tot nadenken en napraten. Dat maakt film een uitstekend middel om mensen bewust te maken van het belang van mensenrechten, het debat daarover aan te wakkeren en om in te zetten bij mensenrechteneducatie. Niet alleen geloven we in het vermogen van film om ogen te openen: we achten dit ook bewezen. Uit zeer recent onderzoek van kennis- en adviesbureau Movisie blijkt dat het kijken van film bijdraagt aan het creëren van meer tolerantie en empathie. Ook een onderzoek dat wij zelf lieten uitvoeren door de Erasmus Universiteit wijst uit dat jongeren na het zien van film meer empathie tonen voor het onderwerp dan daarvoor.

Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten. Wij zetten film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige wereld, de beïnvloeding van de publieke opinie en de motivering tot inzet voor mensenrechten en een duurzame samenleving.

Activiteiten

Ieder voorjaar vindt in Den Haag het Movies that Matter Festival plaats. Movies that Matter On Tour biedt maandelijks film en debat in zo’n achttien Nederlandse steden. Ons educatieprogramma verzorgt jaarlijks voor meer dan honderdduizend scholieren filmlessen over mensenrechten. Movies that Matter International Support helpt films over mensenrechten vertoond te krijgen in ontwikkelingslanden en daar waar de persvrijheid in het geding is. Ook zijn we initiatiefnemer en lid van het Human Rights Film Network, een bundeling van zo’n veertig human rights-filmfestivals wereldwijd.

Onze activiteiten kenmerken zich door een uitgebreid parallelprogramma. Een verdiepend bijprogramma biedt nadere informatie, context en duiding bij de vertoonde films. Door de dialoog over mensenrechten met geëngageerde films aan te wakkeren, dragen we bij aan het bewustzijn over hoe mensenrechten bevorderd kunnen worden en schendingen ervan bestreden. De combinatie van film met verdieping beschouwen we als ons handelsmerk.

DOELSTELLINGEN

Om bovenstaande missie te realiseren onderscheidt Movies that Matter de volgende twee doelstellingen:
 
1. het vertonen van en verdieping bieden bij human rights films
2. het stimuleren en promoten van vertoning en verdieping van human rights films
 
Voor de periode 2013-2016 is het beleidsplan Recht in beeld - Verschil maken met film en debat opgesteld. Het beloningsbeleid staat in hoofdstuk Organisatie en beheer. De jaarverslagen en financiële verslagen van Movies that Matter vindt u hier.
sidebar image

sidebar image

steun mtm banner


Stichting Movies that Matter is door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI-instelling. Uw gift is onder voorwaarden aftrekbaar.

BTW nr: NL815457492 B01.
Bankrekeningnr.: 11.49.42.706 (Rabobank)
IBAN: NL82RABO 0114942706
KvK nr.: 34244064
RSIN-nummer: 815457492
Zoeken in Films

ZOEKEN ALGEMEEN

Nieuwsbrief Festivalkrant
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Youtube
amnesty international logo
logo vfonds nieuw