75 Jaar Vrijheid


Dit jaar vieren we 75 Jaar Vrijheid. Speciaal hiervoor heeft Movies that Matter Educatie online lesmateriaal ontwikkeld en films passend bij dit thema voor jou op een rijtje gezet.

Moffenmeid

geschikt vanaf leerjaar 3, alle niveaus

De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. Nederlanders vieren de bevrijding, maar niet Wies' familie. Wies woont samen met haar man en twee dochters en bestiert een kruidenierswinkel. Dochter Nellie is tijdens de oorlog zwanger geraakt, van een Duitser. Ze is door de feestvierende meute als verraadster kaalgeknipt. Het dilemma voor Wies: leven in schaamte, of kiezen voor haar kind en kleinkind?

Speciaal voor het thuisonderwijs heeft Movies that Matter in samenwerking met filmmaker Raymon Hilkman en Stichting Werkgroep Herkenning een online leerpad bij deze film gemaakt. Leerlingen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag. Het lesmateriaal en de film zijn hier beschikbaar.

 

Eye in the Sky
geschikt voor bovenbouw havo/vwo, mbo

Een fascinerende en spannende inkijk in de huidige manier van oorlogvoeren. Eye in the Sky neemt de studenten mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand.

Let op: helaas is deze film niet gratis online beschikbaar. Voor een kleine prijs kan je de film bekijken via Pathé thuis, of leen de dvd gratis uit onze mediatheek.

Ballon
geschikt voor middelbaar onderwijs

Ballon is het waargebeurde verhaal van twee families die, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. De historische thriller toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis.

Let op: helaas is deze film niet gratis online beschikbaar. Voor een kleine prijs kan je de film bekijken via Pathé thuis, of leen de dvd gratis uit onze mediatheek.

Mijn Poolse Opa
geschikt voor het primair onderwijs, groep 5 t/m 8

In Mijn Poolse Opa kruipt filmmaker Koen van Groesen in de huid van zijn grootvader Michal Salewicz, een Poolse militair die een rol heeft gespeeld in de bevrijding van Nederland.

In samenwerking met studenten van de pabo heeft Koen van Groesen een online lesprogramma gemaakt.

13 in de oorog

13 in de Oorlog
geschikt voor het primair onderwijs, groep 7 en 8 

13 in de Oorlog neemt je in 13 afleveringen (25 min) mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.