Filmfestival + Humanity House (vo & mbo)


Bezoek met je klas voor of ná de vertoning van een van de volgende films tijdens het Movies that Matter Festival, ook het Humanity House.

onderbouw:
Un Sac de Billes

bovenbouw:
Eye in the Sky
Nice People
The Wait

Een zeer waardevolle toevoeging aan juist deze filmprogramma's, want in het Humanity House kruipen de leerlingen zelf in de huid van een vluchteling.

Ze maken een interactieve reis, waarin zij ervaren hoe het is om te moeten overleven in conflict- of rampgebied. De tocht is persoonlijk; bij de start krijgen leerlingen persoonlijke documenten mee, welke ze halverwege ook weer kwijtraken. Het bezoek wordt afgesloten met een klassikaal nagesprek.

Prijs: € 7,50 per leerling
Duur: 1 dagdeel
Aantal begeleiders: 2 vanuit school
Aantal leerlingen: Max. 30 per groep
Wanneer: 26 t/m 29 maart 2018 (tijdens Movies that Matter Festival)
Reserveren: via Movies that Matter; educatie@moviesthatmatter.nl / 020-7733624

 

Filmfestival + debat (mbo)


Jaarlijks organiseren we tijdens het Movies that Matter festival in Den Haag een debatprogramma, speciaal voor mbo-studenten. Het programma bestaat uit een gastles (incl. debatvaardigheden) op school, film kijken en debatvoering op het Movies that Matter festival.

In samenwerking met Amnesty International organiseren we een debat over Etnisch profileren voor mbo-studenten Orde en Veiligheid en mbo-studenten Welzijn.

Met ProDemos organiseren we een debat over Dilemma's van de Rechtsstaat voor studenten aan juridisch- administratieve mbo-opleidingen. De bijbehorende films worden nog aangekondigd.

Prijs:
Tot 1 oktober 2017 € 6,00 per leerling (vroegboekkorting)
Na 1 oktober 2017 € 7,50 per leerling
Duur: 3 x 90 min. (gastles op school; debat, film op festival)
Wanneer: 26 t/m 29 maart 2018 (tijdens Movies that Matter Festival)
Reserveren: via Movies that Matter; educatie@moviesthatmatter.nl / 020-7733624

Filmhuis Den Haag + Humanity House (vo & mbo)


In deze combinatie-excursie krijgen leerlingen op een bijzondere manier inzicht in thema’s als vluchtelingen, mensenrechten, migratie en asiel. In de wisselwerking tussen wereldcinema en ervaringsreis verplaatsen leerlingen zich op een (inter)actieve manier in het bestaan van een vluchteling. Na de interactieve ervaringsreis in Humanity House (vo) (mbo) kijk je met je klas naar een van onderstaande films in Filmhuis Den Haag.
Voor alle leeftijden en niveaus is een passende film geselecteerd, waarin een persoonlijk verhaal centraal staat. Na afloop van de film gaan leerlingen in gesprek met iemand die recent zelf gevlucht is. Tijdens deze ontmoeting vertelt deze bijzondere gast (met dank aan Vluchtelingenwerk Nederland) zijn of haar persoonlijke verhaal en krijgen leerlingen alle ruimte om vragen te stellen.

Wilt u weten welke film het beste past bij bijv. vakspecifieke mbo-opleiding of projectweek? Neem gerust contact op!

Voor wie: vo en mbo
Prijs: € 11,- per leerling
Duur: 1 dagdeel
Aantal begeleiders: 2 vanuit school  (gratis toegang)
Aantal leerlingen: Max. 30 per groep 
Wanneer: door het jaar heen, op aanvraag
Reserveren: via Filmhuis Den Haag; educatie@filmhuisdenhaag.nl

vo

onderbouw (vmbo, havo en vwo)
Bekas
Ontroerende en humoristische roadmovie. De dakloze weesbroertjes Dana en Zana doorkruisen op hun ezel ‘Michael Jackson’ het stoffige Irak. Ze zijn op weg naar Amerika om bij hun held Superman te gaan wonen.

bovenbouw (vmbo)
The Good Lie
Vier jonge Soedanezen beginnen een nieuw leven in Amerika, waar ze worden opgevangen door Carrie Davis. De Amerikaanse probeert ze te helpen met het wennen aan hun nieuwe omgeving, maar de jongens worstelen ernstig met hun nieuwe bestaan en hun schuldgevoelens naar hun achtergelaten familie en vrienden.

bovenbouw (havo en vwo)
Welcome
De 17-jarige Bilal heeft een lange tocht uit Koerdistan afgelegd om bij zijn vriendin in Engeland te zijn. In het Franse Calais komt zijn reis tot een abrupt einde. Hij besluit het kanaal over te zwemmen en gaat naar het plaatselijke zwembad om te trainen. Hier ontmoet hij Simon, waarmee hij een sterke band opbouwt.

#ChicagoGirl
Vanuit een buitenwijk in Chicago onderhoudt de negentienjarige Ala’a Basatneh een online netwerk van revolutionairen in Syrië. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

The Wait
Rokhsar is 14 jaar oud en woont met haar familie in Denemarken. Ze spreekt vloeiend Deens en voetbalt bij een lokale club. Hoewel ze er al vijf jaar woont en goed is geïntegreerd, heeft ze geen verblijfsvergunning. Het wachten op het verlossende woord duurt eindeloos en trekt een zware wissel op de jonge tiener.

mbo

alle niveaus

Nice People
 
 
Een komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen in Siberië.

Stranger in
Paradise
Een leraar vertelt pas gearriveerde migranten in een vluchtelingenkamp in Sicilië drie verschillende verhalen over hun toekomst in fort Europa. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de absurde dilemma's van Europa's immigratiekwestie.

vanaf niveau 2 en met name geschikt voor spw; zorg en welzijn:
The Wait
Rokhsar is 14 jaar oud en woont met haar familie in Denemarken. Ze spreekt vloeiend Deens en voetbalt bij een lokale club. Hoewel ze er al vijf jaar woont en goed is geïntegreerd, heeft ze geen verblijfsvergunning. Het wachten op het verlossende woord duurt eindeloos en trekt een zware wissel op de jonge tiener.

Op basisschool De Verrekijker krijgen zo’n honderdvijftig kinderen uit het naastgelegen asielzoekerscentrum les. Voor de bevlogen leerkrachten is het de ultieme uitdaging om de lesdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. De ouders van de leerlingen zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. Na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien.

Filmhuis Den Haag + Humanity House (po)


Een educatief programma in samenwerking met Filmhuis Den Haag en het Humanity House over de thema's vluchten en identiteit. Leerlingen zien eerst de spannende film Toen mijn vader een struik werd (naar het boek van Joke van Leeuwen) in Filmhuis Den Haag. Daarna maken ze een spannende ervaringsreis in het Humanity House.
Na afloop van de reis vindt er een ontmoeting plaats met iemand die echt is gevlucht. Tijdens deze ontmoeting vertelt Sahar, Ayham, Mohamed of een andere voorlichter zijn of haar persoonlijke verhaal en krijgen leerlingen alle ruimte om vragen te stellen.

Voor wie: groep 7 en 8
Prijs: € 11,- per leerling
Duur: 1 dagdeel
Aantal begeleiders: 2 vanuit school  (gratis toegang)
Aantal leerlingen: Max. 30 per groep 
Wanneer: door het jaar heen, op aanvraag
Reserveren: via Filmhuis Den Haag; educatie@filmhuisdenhaag.nl

Dit educatieve programma sluit aan bij o.a. de volgende kerndoelen: oriëntatie op jezelf en de wereld (mens en samenleving, ruimte), kunstzinnige oriëntatie.