Laatste stoelen educatievoorstellingen - boek nu

Al bijna 10.000 leerlingen komen naar de schoolvoorstellingen van het Movies that Matter Festival!
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar:

Amsterdam

21 en 22 maart

woensdag 21 maart
Eye in the Sky 
09:00-11:00 uur – nog 90 stoelen vrij
Schuldig                      
14:00-15:30 uur – nog 100 stoelen vrij

donderdag 22 maart
Un Sac de Billes          
08:30-10-30 uur – nog 190 stoelen vrij
Eye in the Sky             
14:00-16:00 uur – nog 200 stoelen vrij

Den Haag

26 t/m 29 maart

Maandag 26 maart
Eye in the Sky             
08:45-10:45 uur – nog 30 stoelen vrij
The Wait                     
11:00-12:00 uur – nog 30 stoelen vrij
Eye in the Sky (EN)     
12:45-14:45 uur – nog 90 stoelen vrij (let op: Engelstalig naprogramma)

Dinsdag 27 maart
Eye in the Sky            
09:00-11:00 uur – nog 150 stoelen vrij
Schuldig                     
12:00-13:30 uur – nog
25 stoelen vrij
14:15-15:45 uur – nog 100 stoelen vrij

Woensdag 28 maart
Noces
09:00-11:00 uur – nog 100 stoelen vrij
(Let op: volledig Engelstalig programma)
Eye in the Sky            
13:00-15:00 uur – nog
40 stoelen vrij

Donderdag 29 maart
Schuldig                    
09:00-10:30 uur – nog 40 stoelen vrij

Educatieprogramma festival 2018


Met trots presenteren we het programma voor de schoolvoorstellingen tijdens het Movies that Matter Festival in maart 2018. Bijzondere verdiepings-programma's bij alle films zorgen voor een unieke festivalervaring.

21 en 22 maart in Amsterdam
26 tot en met 29 maart in Den Haag
Op aanvraag ook in uw gemeente!

€5,00 per leerling/student (betaling met CJP mogelijk)

Un Sac de Billes

Parijs, de Tweede Wereldoorlog. De 11-jarige Joseph leidt een gelukkig leven totdat de bedreiging van de Nazi’s te groot wordt voor zijn Joodse familie. Samen met zijn oudere broer Maurice, ontvlucht Joseph het Nazi-bezette Parijs in de hoop om een vrijer en veiliger deel van Frankrijk te bereiken.

Een spannende (actuele) roadmovie over vluchten en discriminatie. We pauzeren de film en geven leerlingen de kans om in gesprek te gaan met een Nederlandse overlevende van de Holocaust. Een bijzondere en unieke ontmoeting.

Bekijk de trailer

Eye in the Sky

Eye in the Sky geeft een fascinerende en spannende inkijk in de huidige manier van oorlog voeren (met drones). Deze bloedstollende dilemmafilm neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici in London die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand in Nairobi, Kenia.

Een film die leerlingen prikkelt na te denken over humanitair oorlogsrecht. In het interactieve tussenprogramma (i.s.m. het Rode Kruis) moet de leerling een keuze maken. Wat zouden zij doen?

Bekijk de trailer

Nice People

Een komische feel-good documentaire over het eerste Somalische Bandy-team ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen in Siberië.

De film wordt op droog-komische wijze ingeleid door Theatergroep DRANG; scherpe grappen over nieuwkomers en de angst voor het onbekende zet leerlingen aan het denken over wat is inburgeren voor hen eigenlijk is?

Bekijk de trailer

Schuldig

Welkom in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden.
De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een documentaireserie waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

Leerlingen gaan actief in gesprek met de betrokken partijen. Hoe ontwikkel je schulden, hoe kom je er uit, en werkt het huidige overheidsbeleid wel? Programma in samenwerking met HUMAN.

Bekijk de trailer Human oranje

 

Noces (A Wedding)

Tiener Zahira trapt lol met haar vriendinnen, gaat op stap en heeft verkering. Net zoals de meeste Waalse meisjes van haar leeftijd. Ze heeft een goede band met haar Pakistaanse ouders, totdat zij ongewenst zwanger raakt en haar ouders haar willen uithuwelijken aan een man die ze niet kent.

Verscheurd door het verlangen haar eigen koers te bepalen en de liefde voor haar familie, staat Zahira voor een levensbepalende keuze. Maar hoe de keuze te maken wanneer ze de gevolgen daarvan nauwelijks kan overzien?

Een prachtige genuanceerde film die de moeilijkheden laat zien van het leven tussen twee culturen. Deze film vertonen we enkel in kleine zalen, zodat we in een intieme en veilige setting het gesprek aan kunnen gaan over een gevoelig onderwerp.

Bekijk de trailer

The Wait (alleen in Den Haag)

Rokhsar is 14 jaar oud en woont met haar familie in Denemarken. Ze spreekt vloeiend Deens en voetbalt bij een lokale club. Hoewel ze er al vijf jaar woont en goed is geïntegreerd, heeft ze geen verblijfsvergunning. Het wachten op het verlossende woord duurt eindeloos en trekt een zware wissel op de jonge tiener. 

Een bezoek aan het Humanity House is een bijzonder verdiepingsprogramma bij deze ingrijpende documentaire. Hier kruipen de leerlingen zelf in de huid van een vluchteling en wordt invoelbaar hoe het is om te moeten vluchten.

Mbo debatten

Wegens succes herhalen we het debatprogramma voor mbo-studenten. Het programma bestaat uit een gastles (incl. debatvaardigheden) op school, film kijken en debatvoering op het festival.

In samenwerking met Amnesty International organiseren we een debat over Etnisch profileren voor mbo-studenten Orde en Veiligheid. De film Fruitvale Station zien de studenten na het debat.

Met ProDemos organiseren we debatten over Dilemma's van de Rechtsstaat voor studenten aan juridisch- administratieve mbo-opleidingen. De film Lucia de B. vertonen we voorafgaand aan het debat.

Een dagje Den Haag! Film + Humanity House

Bezoek met je leerlingen voor of na het Movies that Matter Festival het Humanity House. Hier kruipen leerlingen zelf in de huid van een vluchteling, een actieve en interessante verdieping bij indringende films over vluchtelingen die we speciaal hiervoor hebben geselecteerd. Het museumbezoek en de film wordt in overleg met u gepland.

Lees meer

Reserveren

De schoolvoorstellingen tijdens het Movies that Matter Festival 2018 vinden plaats in EYE Amsterdam (wo 21 en do 22 maart) en in Filmhuis Den Haag / Theater aan het Spui (ma 26 t/m do 29 maart).

Wilt u in een andere bioscoop in het land deze programma's zien? Dat kan! Bijvoorbeeld op woensdag 13 september in Vlissingen. Maar er zijn nog veel meer mogeljikheden. 

Prijs film en verdieping:
5,00 euro per leerling. Begeleiders mogen kosteloos mee.

Prijs mbo debat:
7,50 euro per student. Begeleiders mogen kosteloos mee.

Om te reserveren neemt u contact op met Leonie Hoeboer via l.hoeboer@moviesthatmatter.nl of 020-7733631.

Jongeren awards


Het Movies that Matter Festival kent een jongerenjury en een studentenjury.
Zij bepalen welke films de MovieZone All Rights Award en de Students' Choice Award krijgen.