MtM Educatie in uw theater?


Uit een grootschalige enquête van Movies that Matter onder docenten blijkt, dat zij graag met hun leerlingen naar de bioscoop willen om een Movies that Matter-film te zien. Tegelijkertijd worden regionale filmtheaters regelmatig door scholen benaderd met de vraag om ‘maatschappelijke films’.

Movies that Matter Educatie biedt filmtheaters daarom de mogelijkheid om de beste festivalfilms met lesmateriaal en verdiepingsprogramma's aan te bieden aan het lokale onderwijs.
Naast de naamsbekendheid bij docenten, zijn bijv. korting op filmhuur en filmtransport en promotie door Movies that Matter (o.a. op landelijke docentendagen) bijkomende voordelen. 

We selecteerden voor u de meest succesvolle films van de afgelopen festivaledities, voor verschillende doelgroepen. U bepaalt zelf welke titels en/of extra programma's u aanbiedt, afhankelijk van de vraag in uw regio. Omdat we het erg belangrijk vinden om te weten hoe de programma's buiten Den Haag en Amsterdam worden ontvangen, krijgt u scheurkaartjes voor de leerlingen, waarmee ze na afloop hun mening over de film en het extra programma kunnen aangeven. 

Interesse of vragen? Neem gerust contact op!

Voortgezet onderwijs en mbo

#chicagoGirl

bovenbouw havo/vwo

#chicagoGirl laat zien hoe de negentienjarige Ala’a Basatneh, vanuit een buitenwijk in Chicago een online netwerk van revolutionairen in Syrië onderhoudt. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

Extra programma (optioneel)
I.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland organiseren we een mooi nagesprek in de bioscoop met een jonge Syrische vluchteling.

Africa United

brugklas vmbo, havo/vwo

Africa United is een avonturenfilm over Afrika, blijdschap, vrijgevigheid en hoop. Drie Rwandese kinderen gaan hun droom achterna: deelnemen aan de openingsceremonie van het WK-voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Ze beleven een ongelooflijke roadtrip door het hart van Afrika. 

Extra programma (optioneel)
I.s.m. War Child of UAF organiseren we een mooi nagesprek in de bioscoop met een vluchteling uit Afrika.

Eye in the Sky

mbo, bovenbouw havo/vwo

Eye in the Sky geeft een fascinerende en spannende inkijk in de huidige manier 
van oorlog voeren. De film neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand.  

Extra programma (optioneel)
I.s.m. het Rode Kruis bieden we een interactief tussenprogramma over oorlogsrecht aan, waarbij leerlingen worden uitgedaagd om zich te verplaatsen in het dilemma uit de film; Wat zouden zij doen?

Fruitvale station

mbo, bovenbouw havo/vwo

Fruitvale Station is een aangrijpend waargebeurd verhaal over de 22-jarige Oscar Grant, die op oudejaarsnacht 2008 betrokken raakt bij een vechtpartij en de schijn tegen zich heeft wanneer een politieagent een fatale inschattingsfout maakt … 

Extra programma (optioneel)
Amnesty International biedt gratis gastlessen aan op school. Zij ontwikkelde een sterk lesprogramma over etnisch profileren dat uitstekend past bij de voorbereiding of verwerking van deze film.

Little world

onderbouw vmbo, havo/vwo

Little World is een feelgood documentaire over de 19-jarige Albert, die zich nergens door laat tegenhouden. Al helemaal niet door zijn rolstoel. Hij is vastbesloten te gaan backpacken naar exact de andere kant van de wereld, met maar 20 euro op zak.

Extra programma (optioneel)
We organiseren graag een workshop rolstoelbasketball bij u op school. Ook kunt u het programma aanvullen met de korte speelfilm Rue des Invalides. Mari Sanders, de Nederlandse regisseur van deze film, gaat graag met de leerlingen in gesprek over het leven met een handicap.

Nice People

mbo, havo/vwo bovenbouw

Nice People is een feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in Zweden. Hoewel ze nooit eerder op de schaatsen stonden, doen ze mee aan de wereldkampioenschappen in Siberië.

Extra programma (optioneel)
Theatergroep DRANG zorgt in de bioscoopzaal voor een droog-komische inleiding bij de film (20 min); scherpe grappen over nieuwkomers en de angst voor het onbekende. Verwarrend en confronterend tegelijk; wat is inburgeren voor hen eigenlijk?

Trash

onderbouw vmbo, havo/vwo

Trash is een aangrijpende thriller over twee jongens, Rafael en Gardo, die vuilnis sorteren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Wanneer ze een portemonnee vinden tussen het afval realiseren ze zich niet wat de gevolgen hiervan zijn. Een film over arm en rijk en de strijd tegen corruptie.

Extra programma (optioneel) - CKV TIP!
Boek een workshop Silkscreen Skills – introductie zeefdrukken op school. Leerlingen maken op laagdrempelige manier kennis met de zeefdruktechniek en bedrukken een linnen tasje of een zelf meegebracht kledingstuk. De activistische prints in het atelier zijn geïnspireerd op de thematiek uit de film.

The true cost

mbo, bovenbouw havo/vwo

The True Cost  legt de vinger op de zere plek en toont onverhuld hoe schaamteloos de kledingindustrie en haar consumenten zijn geworden.
In onze welvarende samenleving is het helemaal niet gek om een paar keer per maand een nieuw truitje aan te schaffen. Maar hoeveel weten we over de industrie die schuilgaat achter onze goedkope mode? 

Extra programma (optioneel)
Schone Kleren Campagne verzorgt gratis gastlessen op school over de (on)eerlijke kledingindustrie.

Welcome

bovenbouw havo/vwo

Welcome vertelt het verhaal een Koerdische jongen van 17, die een lange tocht heeft afgelegd door het Midden Oosten en Europa om bij zijn vriendin in Engeland te zijn. Zijn reis komt tot een abrupt einde wanneer hij aankomt in Calais, bij de Franse kant van het kanaal. Hij besluit het kanaal over te zwemmen en gaat naar het plaatselijke zwembad om te trainen. 

Extra programma (optioneel)
I.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland organiseren we een mooi nagesprek in de bioscoop met een jonge vluchteling.

Basisonderwijs Groep 7 & 8

Bekas

Bekas is een ontroerende en humoristische roadmovie. De dakloze weesbroertjes Dana en Zana doorkruisen op hun ezel ‘Michael Jackson’ het stoffige Irak. Ze zijn op weg naar Amerika om bij hun held Superman te gaan wonen.

extra programma (optioneel)
I.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland organiseren we een mooi nagesprek in de bioscoop met een jonge vluchteling.

Rainbow

Rainbow is een hartverwarmende roadmovie in de stoffige binnenlanden van India. Pari heeft haar broertje beloofd dat hij op zijn negende verjaardag niet meer blind zal zijn. Ze beginnen een zoektocht naar hun idool; die zal ze vast en zeker willen helpen.

extra programma (optioneel)
In een meeslepende inleiding door theatermaker Narsingh Balwaltsingh maken leerlingen kennis met India.

Toen mijn vader een struik werd

De tienjarige Toda woont met haar vader in een bakkerij. Ze weet alles van taart en gebak en is dol op de trompetmuziek van haar vader. Wanneer haar vader onverwacht weggeroepen wordt om het land te verdedigen, staat Toda er alleen voor. Ze begint aan een spannende reis en onderweg weet ze steeds beter voor zichzelf op te komen. Via lieve vrienden, vreemde volwassenen, absurde situaties en nieuw vriendje, komt ze uiteindelijk in het land van haar moeder terecht. Maar zal ze haar ook vinden?

extra programma (optioneel)
I.s.m. Vluchtelingenwerk Nederland organiseren we een mooi nagesprek in de bioscoop met een jonge vluchteling.

*Evt. inleiding met Joke van Leeuwen (schrijfster van het gelijknamige boek) of scenarioschrijfster Maureen Versprille.