Young Amnesty Film Days 2013

Voor het MBO organiseerde Movies that Matter tijdens de Young Amnesty Film Days van maandag 25 maart tot en met woensdag 27 maart vier MBO debatten voor scholieren na veroning van de film Welcome. Lees hier het verslag dat stagiaire Anne van Wijk-Wouters schreef over het debat.

Voor groep 7 en 8 van de basisschool was het programma dit jaar hetzelfde als afgelopen jaar: de speelfilm Blijf! en de documentaire Meet the Muthuku’s.

Ook voor de onderbouw en de bovenbouw voortgezet onderwijs “goud van oud”, respectievelijk Africa United en The Green Wave. Nieuw voor de onderbouw No et moi en voor de bovenbouw Welcome.

Indien u interesse heeft om film en debat op uw MBO te organiseren, dan kunt u contact opnemen met educatie@moviesthatmatter.nl

Primair onderwijs


Blijf!

 De 11-jarige Lieke en Milad zijn al de helft van hun leven vrienden. Als Milad dreigt te worden teruggestuurd naar Iran, zet Lieke alles op alles om ervoor te zorgen dat haar vriendje in Nederland kan blijven. Een avontuurlijke speelfilm waarbij Lieke en passant ook voor het eerst haar vader ontmoet.

In het naprogramma weer de twee hoofdrolspelers die vragen over dit actuele thema beantwoorden en over hoe het is om in een film te spelen.

Meet the Muthuku’s
De Keniaanse familie Muthuku woont in de sloppenwijk Mukuru Kayaba in Nairobi. De familie bestaat uit vader, moeder en tien kinderen, van wie de jongste drie maanden en de oudste 26 jaar is. Sommige kinderen gaan naar school, andere werken. Vader werkt als bewaker, moeder als vroedvrouw. In tien afleveringen van zeven minuten is te zien hoe het dagelijks leven van de familie reilt en zeilt. Op het festival zijn vijf van de tien afleveringen te zien. De regiseusse van de film Ayfer Ergűn is aanwezig om vragen te beantwoorden van de leerlingen

en via een skype verbinding kunnen de leerlingen vragen stellen aan Jacob, een zestienjarig gezinslid van de familie.

Onderbouw voortgezet onderwijs

  

Africa United

Drie Rwandese kinderen gaan hun droom achterna: deelnemen aan de openingsceremonie van het WK-voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Ze beleven een ongelooflijke roadtrip door het hart van Afrika. Een avonturenfilm over Afrika, blijdschap, vrijgevigheid en hoop.

Na afloop van de film kunnen leerlingen vragen stellen aan een voormalig kindsoldaat.

Lees hier het verslag dat stagiaire Anne van Wijk-Wouters schreef over het nagesprek dat volgde op de vertoning van Africa United tijdens de Young Amnesty Film Days 2013.

  

No et moi

 Sinds de wiegedood van haar broertje is de thuissituatie van de 13-jarige Lou erg veranderd. Sindsdien spendeert het hoogbegaafde meisje haar middagen graag op het station om mensen te observeren. Als ze een spreekbeurt moet houden, kiest ze ervoor een dakloos meisje te interviewen dat slechts een paar jaar ouder is dan zij. Het is het begin van een bijzondere vriendschap. Na afloop van deze prachtige film kunnen de kinderen in gesprek met met twee dakloze jongeren en een straatwerker uit Den Haag of Amsterdam.

Bovenbouw voortgezet onderwijs

The Green Wave

Geanimeerde blogs en tweets uit Iran vormen de basis voor deze verhelderende, soms schokkende reconstructie van de Groene Revolutie in 2009. In mei van dat jaar is het geloof in verandering onder het volk nog groot. Daarna ‘wint’ Ahmadinejad de verkiezingen en neemt de onderdrukking weer de overhand.

De Iraanse verkiezingsdag in juni 2009 groeide uit tot één grote deceptie: stembiljetten bleken ineens op, en stembureaus werden om raadselachtige redenen gesloten. De blogs en tweets die in animaties gevisualiseerd worden, laten de ware omvang van de onderdrukking zien. Zo belandt een student in een donkere cel waar hij met andere gevangenen in elkaar wordt geslagen. Een aantal van hen moeten dit met de dood bekopen. Een andere studente herinnert zich de dag dat ze werd vrijgelaten: "Ik verliet een kleine gevangenis om een veel grotere in te gaan: Iran."

In het naprogramma gaan de leerlingen in gesprek met twee jonge Iraanse studenten, die deze problematiek levendig kunnen toelichten.

Welcome

Bilal, een Koerdische jongen van 17, heeft een lange tocht afgelegd door het Midden Oosten en Europa om bij zijn vriendin in Engeland te zijn. Zijn reis komt tot een abrupt einde wanneer hij aankomt in Calais,  van waaruit hij met het blote oog de witte kliffen van Dover kan zien. Hij besluit het kanaal over te zwemmen en gaat naar het plaatselijke zwembad om te trainen. Hier ontmoet hij Simon, een zweminstructeur die besluit Bilal te helpen. Ondanks het leeftijdsverschil, ontdekken de twee mannen dat ze veel overeenkomsten hebben en al snel krijgen ze dankzij het gemeenschappelijke doel een sterke band.

In het naprogramma kunnen leerlingen van het voortgezet onderwijs vragen stellen aan een zeventienjarige Afghaanse vluchteling en aan Jacob de Jong, specialist op het gebied van vluchtelingenproblematiek.