Antigone

Sophie Deraspe

Canada 2019, 109 min.

Fictie

Gesproken taal: Frans

Ondertiteling: Engels

Antigone vluchtte als kind met haar broers en zus vanuit Algerije naar Canada. Als Antigone’s broer wordt doodgeschoten door de politie en haar andere broer dreigt te worden gedeporteerd, smeedt ze een riskant plan om de familie te redden. Meelevend drama over opoffering, gerechtigheid en het leven van immigranten.

Nadat haar ouders waren vermoord in Algerije toen ze nog maar 3 jaar oud was, vond Antigone een nieuw thuis in Montreal, samen met zus Ismène, broers Polynice en Étéocle en hun oma. Nu, als tiener, ziet ze hoe Polynice verzeild raakt in de criminaliteit. En als de politie een dobbelspel op straat opbreekt, wordt Étéocle doodgeschoten wanneer hij protesteert tegen de arrestatie van zijn broer. Polynice wordt in hechtenis genomen, en hem hangt deportatie boven het hoofd wegens het aanvallen van een agent.

Antigone (prachtig gespeeld door debutant Nahéma Ricci) denkt dat ze Polynice kan redden met een bizar plan om zichzelf op te offeren. Maar de politie speelt het spel niet mee, en Antigone en haar familie komen erachter dat voor immigranten gerechtigheid heel eigen spelregels heeft. Losjes gebaseerd op Sophocles’ Griekse tragedie, over een vrouw die de wet breekt uit loyaliteit aan haar familie.

Synopsis

Credits

World sales:

WaZabi

Deze film bestellen

Uw bestelling
Er zijn nog geen films in uw bestelling.
Lesmateriaal
Thema's
vluchtelingen, asiel, asielbeleid
migranten, vreemdelingen, gedwongen migratie
politie, politiegeweld
Kijkwijzer
Alle leeftijden
Geschikt voor
hbo/wo
mbo - niveau 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
havo/vwo bovenbouw
Aansluitende vakken
CKV
Maatschappijleer/ -wetenschappen
Burgerschap - politiek-juridisch
Burgerschap - sociaal maatschappelijk