Bioscoopprogramma Schuldig

In Nederland hebben sommige jongeren schulden die oplopen tot €25.000. Hoe is het mogelijk dat jonge mensen zo’n hoge schuld kunnen opbouwen? Hoe ontwikkel je schulden, hoe kom je er uit, en hoe moeten we als samenleving omgaan met mensen met schulden.

De succesvolle docu-serie Schuldig neemt ons mee naar de Amsterdamse volkswijk de Vogelbuurt, waar veel mensen wonen met schulden. In een interactief programma, speciaal voor mbo-studenten dagen we jongeren uit om een mening te vormen over de vraag; ‘is een financiële schuld een probleem van het individu of van de samenleving?’

Mensen die schulden hebben komen vaak terecht in een web, waar allerlei partijen mee gemoeid zijn en verschillende belangen spelen. Achter schulden gaat een hele industrie schuil.

Een afwisselend en interactief programma
Voorafgaand aan de voorstelling ontmoeten de studenten illusionist en magisch verteller Dan leFay (Dennis Velberg), die letterlijk tovert met geld. Hij laat hen op magische wijze zien ‘hoe snel geld kan verdwijnen’. Hij daagt ze op een slimme manier uit een ‘fictieve schuld’ bij hem op te bouwen. LeFay presenteert het programma, vol experimenten, trucs en laat aan de hand van illusies zien hoe schulden werken.

Studenten gaan actief in gesprek met o.a. twee hoofdpersonen uit Schuldig: Valerie en Paul. Valerie kwam op haar 20e in aanraking met schulden door torenhoge incassokosten op haar onbetaalde telefoonrekening. Ze zit momenteel in de schuldsanering. Paul heeft jarenlang gewerkt als hulpverlener, en kan goed uitleggen hoe je in de schulden komt, en hoe moeilijk het is er uit te komen.

Doelgroep: mbo-studenten
Het programma is speciaal ontwikkeld voor mbo-studenten, in overleg met docenten en de makers van Schuldig. We kiezen ervoor om mbo-studenten op een pakkende manier aan te spreken op de onderwerpen die zij bij het vak burgerschap leren. Dit programma sluit aan bij de vakken burgerschap en economie. 

"Onze studenten gaan regelmatig 'gewoon' naar de film. Dit extra programma geeft precies die burgerschapstwist om het boven een normaal bioscoopbezoek uit te tillen". - docent ROC van Amsterdam

Voorstellingen

Woensdag 20 en donderdag 21 maart 2019
in Eye Amsterdam
Maandag 25 t/m donderdag 28 maart 2019
in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag

Nu alvast reserveren?
Bel via 020-2807612 of stuur een mailtje naar educatie@moviesthatmatter.nl 

Kosten*
Film en verdieping; € 5 per leerling
Movies that Matter accepteert de CJP-kaart
* In Den Haag geldt voor nieuw deelnemende (v)mbo opleidingen een kennismakingsactie. Deelname is voor hen kosteloos!

Lesmateriaal

Bij het programma is lesmateriaal ontwikkeld. Download hier gratis de docentenhandleiding en het opdrachtenblad.

 

titel schuldig