Bioscoopprogramma Schuldig

In Nederland hebben sommige jongeren schulden die oplopen tot €25.000. Hoe is het mogelijk dat jonge mensen zo’n hoge schuld kunnen opbouwen? Hoe ontwikkel je schulden, hoe kom je er uit, en hoe moeten we als samenleving omgaan met mensen met schulden?

Landelijke vertoningen

Schuldig is nu ook bij jou in de buurt te boeken als educatieprogramma. Reserveren kan via dit formulier. Lees meer over onze GRATIS kennismakingsactie. Wil je graag meer weten of wil je advies op maat? Neem contact met ons op via 020-2807612 of mail met educatie@moviesthatmatter.nl.

Schuldig
De succesvolle docu-serie Schuldig neemt ons mee naar de Amsterdamse volkswijk de Vogelbuurt, waar veel mensen wonen met schulden. In een interactief programma, speciaal voor mbo-studenten dagen we jongeren uit om een mening te vormen over de vraag; ‘is een financiële schuld een probleem van het individu of van de samenleving?’

Mensen die schulden hebben komen vaak terecht in een web, waar allerlei partijen mee gemoeid zijn en verschillende belangen spelen. Achter schulden gaat een hele industrie schuil.

Een afwisselend en interactief programma
Voorafgaand aan de voorstelling ontmoeten de studenten een illusionist die op speelse wijze tovert met geld. De illusionist presenteert het programma, vol experimenten, trucs en laat aan de hand van illusies zien hoe schulden werken.

Studenten gaan actief in gesprek met o.a. twee hoofdpersonen uit Schuldig: Ditte en Paul. Ditte leidde jarenlang een jetset leven als artiest op Ibiza. Door ziekte verloor ze haar baan. De medische kosten stapelden zich op en haar creditcard bood haar troost, waardoor de schulden steeds verder opliepen. Paul heeft jarenlang gewerkt als hulpverlener, en kan goed uitleggen hoe je in de schulden komt, en hoe moeilijk het is om eruit te komen.

Doelgroep: mbo-studenten
Het programma is speciaal ontwikkeld voor mbo-studenten, in overleg met docenten en de makers van Schuldig. We kiezen ervoor om mbo-studenten op een pakkende manier aan te spreken op de onderwerpen die zij bij het vak burgerschap leren. Dit programma sluit aan bij de vakken burgerschap en economie. 

Lesmateriaal
Bij het programma is lesmateriaal ontwikkeld. Download hier gratis de docentenhandleiding en het opdrachtenblad

"Onze studenten gaan regelmatig 'gewoon' naar de film. Dit extra programma geeft precies die burgerschapstwist om het boven een normaal bioscoopbezoek uit te tillen". - docent ROC van Amsterdam

titel schuldig