Docententrainingen

Studiedag Filmdidactiek 20 November

Filmmenu Amsterdam presenteert: Stap in een andere wereld!

Film is een sterk middel om jongeren te inspireren en te stimuleren tot actief burgerschap. Uit onderzoek blijkt dat scholieren informatie beter tot zich nemen door middel van film en documentaire. Zo worden met film niet alleen maatschappelijke processen inzichtelijk gemaakt, maar met de juiste werkvormen worden ook denk- en creatieve vaardigheden van leerlingen vergroot.

Programma
16:00 Inloop
16:30 Aan de slag met documentaire en fictiefilm
IDFA trapt af met de presentatie van een gloednieuwe jeugddocumentaire uit de IDFA selectie van 2018. Een bijzondere vertoning, want de filmmakers zijn erbij aanwezig en ontmoeten maar wat graag een zaal vol docenten. Na afloop praten we met hen over het maakproces en over de toepasbaarheid van de film in het onderwijs.
Movies that Matter toont de korte fictiefilm Night van Joosje Duk; een confronterende film over vooroordelen en etnisch profileren. De bijzondere vertelvorm laat zien hoe juist het medium film ons bij uitstek in staat stelt om ons te verplaatsen in een ander. Samen met jullie doorlopen we de online les die speciaal bij deze film is ontwikkeld en aansluit bij het curriculum.
18:30 Eten
19:30 Workshop VR
Bekijk ’t en Imagine Film Festival geven na het diner een inkijkje in het maken van een Virtual Reality film. In deze actieve workshop laten we aan de hand van de VR film ‘De Herkansing’ zien hoe leerlingen met het filmen in 360° zelf een creatieve bijdrage kunnen leveren aan de VR film.

Locatie Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4 en Bekijk 't, Polonceaukade 19 Amsterdam

Kaarten kosten €30 p.p. en koop je hier.

Workshop aanvragen voor lerarenopleiding?


Movies that Matter Educatie verzorgt op maat workshops voor lerarenopleidingen. In de workshops staat het effectief gebruik van korte kwaliteitsfilms centraal. De workshops zijn praktisch en dienen vooral als inspirerende voorbeeldles voor de leraren in opleiding. Hoe zet je film in als waardevol didactisch hulpmiddel?

Geschikt voor lerarenopleidingen Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Geschiedenis, Economie.