Young Amnesty Film Days 2012

Filmselectie Primair Onderwijs

Meet the Muthuku’s

Lach, huil en swing mee met deze Keniaanse vader, moeder en tien kinderen. Ze wonen in een van de grootste sloppenwijken van Kenia, in de hoofdstad Nairobi. In deze bijzondere documentaire leer je niet alleen de familieleden kennen, maar ook hun levensomstandigheden, hun dromen en wensen.

Na de vertoning volgde er een gesprek met Jacob, een jongen uit het gezin, en de filmmaakster, waarbij de leerlingen de mogelijkheid hadden om vragen te stellen.   

Blijf!

De 11-jarige Lieke en Milad zijn al de helft van hun leven vrienden. Maar dan dreigt Milad plotseling teruggestuurd te worden naar Iran en probeert Lieke er voor te zorgen dat hij in Nederland kan blijven. Een avontuurlijke film waarbij Lieke en passant ook voor het eerst haar vader ontmoet.  


Na de vertoning volgde er een gesprek met de twee hoofdpersonen uit de film, waarbij de leerlingen vragen konden stellen.  

  

Filmselectie Voortgezet Onderwijs

Onderbouw

   

Lost in Africa

De 11-jarige Simon, een geadopteerde jongen, reist met zijn Deense moeder naar zijn geboorteland Kenia. Kort na zijn aankomst verliest Simon zijn geliefde voetbal. Wanneer hij de bal gaat zoeken raakt hij verdwaald in de grootste sloppenwijk van Afrika. Met zijn trendy schoenen en hippe kleding valt hij behoorlijk op, maar wanneer hij hiervan beroofd wordt lijkt hij al snel op elke andere Afrikaanse jongen. Simons moeder schakelt de media in en looft een beloning uit voor het terugbrengen van haar zoon. Simon wordt opgejaagd in de steegjes van de Nairobi en is hij afhankelijk van alle hulp die hij kan krijgen.

Little Voices

In Colombia zijn op dit moment zo'n één miljoen kinderen slachtoffer van gewapende conflicten die het land al jaren ontwrichten. Filmmaker Jairo Eduardo Carrillo sprak met een aantal kinderen en luisterde naar hun verhaal. Hij liet ze herinneringen tekenen, van zowel de periode voor als na hun confrontatie met geweld. Op basis van de verhalen en tekeningen maakte Carrillo deze animatiedocumentaire. Een onbezorgde kindertijd op het platteland wordt bruut afgebroken door de Guerilla’s. Het einde van de film laat zien dat kinderen heel flexibel zijn en hun leven gewoon weer kunnen oppakken. Het taalgebruik is eenvoudig en de tekeningen tonen een kinderlijke wereld, waar partijen en ideologieën niet aan de orde zijn. De realiteit die daaruit naar voren komt, is echter aangrijpend en verre van simplistisch.

Bovenbouw
Circumstance

De 16-jarige Atafeh komt uit een welgesteld, liberaal gezin. Haar beste vriendin, Shireen, woont bij haar oom. Haar overleden ouders waren ferme tegenstanders van het Iraanse regime. Samen doen ze hun best de strijd met hun wereld aan te gaan, dromen van een zorgeloos bestaan in het rijke Dubai en ontdekken ze de aantrekkingskracht die tussen hen ontstaat. Keshavarz, de regiseur, neemt haar kijkers mee naar het moderne Iran, het deel van Iran wat normaal gesproken voor de buitenstaander onzichtbaar blijft: een opwindende wereld met illegale nachtclubs, waar jongeren arrestaties en hun toekomst riskeren om te kunnen experimenteren met seks, drugs en rebellie, terwijl ze de autoriteiten proberen te ontwijken…

  

Putin’s Kiss

In Westerse ogen mag Ruslands premier Vladimir Putin een ondemocratische tiran zijn; voor veel Russen belichaamt hij juist de sterke, charismatische vaderfiguur. Een hele nieuwe generatie heeft zich verenigd in de patriottistische jeugdbeweging Nashi, die Rusland van haar 'vijanden' wil ontdoen. De intelligente negentienjarige Marsha is woordvoerder voor Nashi, totdat ze in contact komt met leden van de liberale oppositie. Marsha belandt in een moreel schemergebied: hoeveel speelruimte biedt Nashi haar eigenlijk voor haar eigen mening? Wat volgt, is een coming of age-documentaire die tevens een beeld geeft van het grimmige Russische politieke klimaat. Open debatten schitteren door afwezigheid, en géén partij kiezen blijkt simpelweg geen optie. Marsha’s ‘kus’ verandert langzaam in een gebalde vuist. De blogger Oleg uit de film komt over om de vragen van leerlingen te beantwoorden.

MBO Debat

Speciaal voor MBO leerlingen organiseerde Movies that Matter in samenwerking met de Anne Frank Stichting tijdens het festival een debat over botsende grondrechten. Denk hierbij bv. aan de vrijheid van meningsuiting versus het recht om niet gediscrimineerd te worden. Met behulp van het discussieprogramma Free2choose, ontwikkeld door de Anne Frank Stichting, oefenen de leerlingen zo debatvaardigheden. Ze bereiden zich voor op drie stellingen. Na het zien van een korte film debatteerden de leerlingen over een stelling en waren afwisselend voor, tegen of jurylid.

Huureenstemkastje.nl sponsorde de debatten met stemkastjes zodat de leerlingen voor en na het debat konden stemmen. Alle MBO leerlingen bekijken voorafgaand of na afloop van het debat de film Circumstance.