Online films en lesmateriaal

 

Aardrijkskunde

In het kader van de online KNAG Onderwijsdag hebben we nieuw lesmateriaal ontwikkeld rondom de film Lowland Kids.

Lowland Kids
vmbo

Op het kleine eiland Isle de Jean Charles in de bayou van Louisiana wonen nog maar twee tieners. Terwijl de unieke kust van Louisiana langzaam verdwijnt door klimaatverandering, vechten de tieners om te kunnen blijven op het eiland waar hun familie al generaties lang woont.

Anote's Ark
vmbo en mbo

Kiribate is een eilandenstaat in Oceanië. Het leven van mensen en dieren wordt er ernstig bedreigd door de rap stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Volgens wetenschappers is Kiribati een van de eerste landen die door de opwarming van de aarde zal worden opgeslokt door de zee en spoedig onbewoonbaar zal zijn. De president van Kiribati, Anote Tong, staat voor de grote uitdaging zijn bevolking te redden van de ondergang en tegelijkertijd het klimaatprobleem te agenderen bij wereldleiders.

Scenes from a Dry City
vmbo 4, havo en vwo

Scenes from a Dry City belicht de watercrisis in Kaapstad. Miljoenenstad Kaapstad kampt met watergebrek vanwege de aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het peil in de waterreservoirs van de stad daalt dusdanig laag dat er strenge toezicht wordt gehouden op het watergebruik. Lang niet iedereen houdt zich aan deze beperkingen en gevreesd wordt voor 'Day Zero', de dag waarop de kraan wordt dichtgedraaid.  “We kunnen mensen niet meer vragen om geen water te verspillen, we moeten ze nu dwingen,” zegt de burgemeester van de stad.

Blood in the Mobile
bovenbouw havo en vwo, mbo

Door de burgeroorlog in Congo stierven vijf miljoen mensen. De VN rapporteren verbanden tussen de mineralenhandel en de oorlog. Regisseur Frank Poulsen wil niet langer sms’jes sturen naar zijn vrouw als dat een leven in Congo kan hebben gekost Hij benadert het hoofdkantoor van marktleider Nokia, maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Het bedrijf kan niet garanderen dat het geen mineralen uit Congo importeert. Poulsen reist af naar het gehucht Walikale en de Bisie-mijn in Congo, een no go area. Hier ziet hij met eigen ogen onder welke gevaarlijke omstandigheden kassiteriet wordt gewonnen door veelal minderjarige mijnwerkers en ontdekt hij wie er uiteindelijk van profiteert. 


 

Maatschappijleer en Burgerschap

Pizza Verdi
vmbo 3 en 4, mbo

In Pizza Verdi komt een man een chique woning binnen. Er blijkt nóg iemand in het huis te zijn, en er ontstaat een spannend kat en muis spel. Al snel wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt. Pizza Verdi is een spannende korte film, die de kijker confronteert met zijn eigen vooroordelen.

Night
vmbo

Wanneer vier vriendinnen met verschillende culturele achtergronden samen uitgaan naar een hippe club, verandert hun relatie nadat ze een ongemakkelijke interactie met de bouncer van de club hebben. 

Drone
mbo

Voormalig F16-piloot Victor is de eerste Nederlandse operator van een op afstand bestuurd, onbemand gevechtsvliegtuig. Overdag voert hij vanuit zijn thuisland gevechtsmissies uit in een verre oorlog. 's Avonds is hij weer gezellig thuis bij zijn vrouw en zoon. Victor weet die werelden goed te combineren, totdat een mysterieuze pijn hem parten begint te spelen. 

CKV

 

Film is ook maar een Mening
vmbo 4, bovenbouw havo/vwo, mbo

Film is ook maar een Mening is een les 'mediawijsheid' over de beeldvorming van sloppenwijken. Twee korte films met hetzelfde thema worden met elkaar vergeleken. Beide films hebben een eigen benadering van de werkelijkheid.

Framing the Other 
vmbo 4, mbo

De Mursi stam leeft in het stroomgebied van de rivier de Omo in het zuiden van de Oost-Afrikaanse staat van Ethiopië. De vrouwen staan bekend om het plaatsen van grote borden in hun onderlip en het dragen van enorme, rijkelijk versierde oorbellen. Elk jaar komen honderden westerse toeristen de ongewoon versierde inboorlingen bezichtigen; poseren voor fotograferende bezoekers is uitgegroeid tot de belangrijkste bron van inkomsten voor de Mursi. Om meer geld te verdienen, verfraaien ze hun 'kostuums' op zodanige wijze dat er minder van hun oorspronkelijke authentieke cultuur blijft. Framing the Other contrasteert de standpunten van Mursi vrouwen en die van Nederlandse toeristen bij de voorbereiding van een ontmoeting. Deze humoristische en tegelijkertijd huiveringwekkende film toont de vernietigende invloed toerisme heeft op de traditionele gemeenschappen. 

Geschiedenis

Moffenmeid
vanaf leerjaar 3, mbo

De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. Nederlanders vieren de bevrijding, maar niet Wies' familie. Wies woont samen met haar man en twee dochters en bestiert een kruidenierswinkel. Dochter Nellie is tijdens de oorlog zwanger geraakt, van een Duitser. Ze is door de feestvierende meute als verraadster kaalgeknipt. Het dilemma voor Wies: leven in schaamte, of kiezen voor haar kind en kleinkind?

Het online leerpad is gemaakt in samenwerking met filmmaker Raymon Hilkman en stichting Werkgroep Herkenning, in het kader van 75 jaar vrijheid.

 

When the War Comes
vmbo 4, bovenbouw havo en vwo, mbo

Deze documentaire volgt de leden van de Slovaakse extremistische, paramilitaire groep Svrcek. De groep bestaat vooral uit jonge mensen, die zich zorgen maken over de toekomst van hun land. In het weekend trainen ze onder leiding van de oprichter met nepgeweren en verkondigen ze op scholen hun fascistische ideeën. Hun doel is om van Slovakije een totalitaire staat te maken, zonder immigranten. De regerig staat het oogluikend toe, zolang ze maar geen wetten overtreden.

Helaas is deze film niet gratis online beschikbaar. U kunt bij ons de DVD gratis bij ons lenen. Mocht u gebruik maken van een online klaslokaal, kunt u uw scherm delen met uw leerlingen terwijl u de film aan zet.

China Blue
mbo

Jasmine is een van de 130 miljoen Chinezen die het platteland hebben verlaten voor werk elders. Zeven dagen per week knipt ze losse draadjes weg in een spijkerbroekenfabriek. Haar loon is 6 dollarcent per uur, overuren worden niet extra betaald. Met wasknijpers houden de arbeiders hun ogen open, vechtend tegen de slaap. Arbeidswetten zijn een dode letter, vakbondsactie is bij wet verboden. De Franse confectiefabrikant en Britse inkoper die Jasmines fabriek bezoeken maken enorme winsten. Het succes van de Chinese exportindustrie, met haar enorme aantrekkingskracht voor de westerse zakenwereld, berust op praktijken die aan slavernij doen denken.

Arigato
vmbo 1, 2 en 3

Korte film over een oma die tijdens een stranddag met kleindochter Toet een Japans gezin ontmoet. Plots komen de oorlogsherinneringen aan de voormalige bezetter van Nederlands-Indië in alle hevigheid boven. De oma denkt terug aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1942-1945). Door de troostrijke reactie van Toet en het verzoenende gebaar van het Japanse jongetje is oma in staat haar ‘pijn’ te delen en een eerste stap te zetten naar vergeving.  

Primair onderwijs (groep 7 en 8)

Een Giraf in de Regen

Al het drinkwater in het denkbeeldige land Djambali gaat naar het zwembad van de leeuw. Een giraf protesteert daartegen en wordt prompt verbannen naar Mirzapolis, een land waar voornamelijk honden wonen. De giraf wil asiel aanvragen en probeert zich aan te passen, maar dat is niet gemakkelijk. Een grappige en korte fabel waarin grote thema's als vluchten en asiel op speelse wijze aan bod komen. 


Een Jaar Zonder Mijn Ouders

Als Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvlucht moet hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Op naar Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Wanneer zal hij zijn ouders weer zien? Het wordt een gevaarlijke reis en eenmaal aangekomen in Nederland begint het wachten. Als hij had geweten dat het wel een jaar zou gaan duren, was hij dan ook weggegaan? Had hij eigenlijk een keuze? 

De Club van Lelijke Kinderen.

Op een dag komt er een grote gele schoolbus het plein oprijden. Er stapt een fotograaf uit die van alle kinderen een foto maakt, en bij sommige kinderen zet hij een kruisje. De directeur van de school komt vertellen dat alle kinderen met een kruisje op schoolreisje mogen! Ook Paul heeft een kruisje en mag mee op schoolreisje... In de bus is het heel gezellig, want iedereen is superblij dat ze zijn uitgekozen! Maar Paul ziet dat de buschauffeur een beetje een rare man is, en hij vertrouwt het niet helemaal. Als Paul wat beter naar de kinderen om hem heen kijkt valt hem op dat iedereen in de bus iets raars heeft: de één heeft een bril, de ander heeft grote tanden en weer een ander heeft rood haar. Plotseling beseft Paul dat ze onderweg zijn naar een lelijke-kinderen-kamp!