bioscoopprogramma Un Sac de Billes

“Het is een enorm leerzaam project; vooraf, tijdens en ook na de film leren de leerlingen veel, maar leren wij de leerlingen ook beter kennen”. - vmbo docent Zaanlands Lyceum 
 
De film

In de spannende speelfilm Un Sac de Billes volgen we de 11-jarige Joseph uit Parijs. Hij leidt een gelukkig leven en heeft een goede band met zijn ouders en grote broers. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en is Joseph genoodzaakt de vluchten, omdat het voor hem als Joodse jongen niet meer veilig is. Samen met zijn oudere broer verlaat hij zijn thuisstad en de rest van het gezin in de hoop een veiliger deel van Frankrijk te bereiken. Deze bijzondere avonturenfilm over de Tweede Wereldoorlog is tijdens het festival te bezoeken voor scholieren uit de onderbouw van het vmbo.

De voorbereiding
Om de impact van onze programma's te vergroten en leerlingen nog beter voor te bereiden op hun komst naar het festival, maakten we bij deze film een online leerpad. 
Een bijzonder onderdeel hiervan is een korte film over de gastspreker die de leerlingen op het festival ontmoeten: de 84-jarige heer Frits Pront. Hierin vertelt hij hoe hij tijdens de oorlog, als jongetje van acht jaar oud, moest onderduiken vanwege zijn Joodse afkomst. Leerlingen bedenken vragen voor Frits, om tijdens het festival aan hem te stellen en sturen deze van tevoren (online) naar ons in. De leerlingen vinden het bijzonder en indrukwekkend om iemand te ontmoeten die de oorlog heeft overleefd.
 
Lisa Wade, bekend van o.a. Het Klokhuis en 13 in de Oorlog presenteert het programma.
De film werd tijdens het Movies that Matter Festival 2018 door de leerlingen (bijna 1.500 vmbo-scholieren) gewaardeerd met een 9,0. Het verdiepingsprogramma met een 8,6.

voorstellingen

Woensdag 20 en donderdag 21 maart 2019
in EYE Amsterdam
Maandag 25 t/m vrijdag 29 maart 2019
in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag

Kosten: € 5 per leerling

lesmateriaal

Bekijk alvast het online leerpad  dat leerlingen voorafgaand aan de film maken.

Al onze leerpaden zijn gratis te gebruiken, nadat je als docent eenmalig kosteloos een account hebt aangemaakt.