MtM & De Correspondent

Iedere maand is een week lang online, op de site van De Correspondent, een film te zien die de wereld verandert, of althans; onze blik daarop. Op vrijdag publiceert De Correspondent een inleidend artikel bij de film, op donderdag is er gelegenheid om virtueel in discussie te gaan met andere leden, correspondenten, de filmmaker of experts.

Nog geen lid van De Correspondent? Dat kun je hier worden.

April: Piripkura

Van donderdag 26 april t/m woensdag 2 mei bekijk je de festivalfilm Piripkura.

Alleen door aan te tonen dat de enige twee Piripkura-indianen er nog leven, kan hun leefgebied in de Amazone worden beschermd. Jair Candor, coördinator van de Brazilian National Indian Foundation, onderneemt een expeditie naar de jungle, op zoek naar de twee mannen. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Het gebied wordt omringd door houtzagerijen. De uitbreiding daarvan is bijna onontkoombaar en wordt met geweld bevochten. 

Januari: Check It

Van vrijdag 26 januari t/m 1 februari bekijk je Check It.

De docu volgt de Check It gang, bestaande uit Afro-Amerikaanse homo- en transgenderprostitués, die uit nood werd geboren toen Washington DC geconfronteerd werd met escalerend geweld jegens de LGBTI-gemeenschap. De bendeleden krijgen een kans om aan de uitzichtloze spiraal van prostitutie en geweld te ontsnappen wanneer een voormalige buurtbewoner een omvangrijk modeproject initieert waarvoor zij van start tot finish alles moeten plannen, ontwerpen en uitvoeren.

November: Those Who Jump

Van vrijdag 24 t/m donderdag 30 november kijk je naar de intrigerende documentaire Those Who Jump.

Een grote groep Afrikaanse migranten in Noord-Marokko probeert elke dag illegaal de grens naar Europa over te steken. Die grens wordt echter gevormd door een hoog hek, dat dag en nacht bewaakt wordt. Slechts een enkeling lukt het, anderen worden opgepakt, geven op of moeten de sprong met hun leven bekopen. De film geeft een ongepolijst beeld van dit keiharde bestaan, waarin de doorgaans onzichtbare hoofdpersonen een stem krijgen.

Oktober: The Borneo Case

Van vrijdag 27 oktober t/m donderdag 2 november is de verontrustende documentaire The Borneo Case te zien.

Filmmakers Erik Pauser en Dylan Williams laten met deze documentaire zien hoe 's werelds oudste regenwoud, in Borneo, stukje bij beetje wordt omgehakt om plaats te maken voor dammen en palmolieplantages. Ze filmden de kaalslag gedurende 25 jaar en volgden daarbij activist Mutang. Hij groeide op in de jungle en voert al jaren actie tegen de houtkap en het corrupte bestuur van Maleisië.

Augustus/September: Zomerstop

Deze maand geen MtM film op De Correspondent, maar in oktober wel weer. Tot dan!

Juli: Démontable

Van vrijdag 28 juli t/m donderdag 3 augustus is de artistieke korte film Démontable te zien.

Er woedt oorlog op de keukentafel, terwijl een man zijn koffie drinkt. De wereld staat in brand. Helikopters rijten zijn krant aan flarden, een drone schiet op een bord broccoli. Grappige, speelse film toont de absurde relatie tussen ons dagelijks leven en het wereldnieuws.

Juni: What Tomorrow Brings

Van vrijdag 23 juni t/m donderdag 29 juni is de festivalfilm What Tomorrow Brings te zien. In een afgelegen, conservatief Afghaans dorpje richt de vrijgevochten Razia Jan de allereerste meisjesschool op. Voor het eerst kunnen meisjes leren lezen en schrijven, en op de school hebben ze een veilige haven waar ze kunnen dromen van een betere toekomst. Tradities, conservatieve familieleden en de dreiging van de Taliban maken deze toekomst echter zeer instabiel.

Mei: Black Code

Van vrijdag 26 mei t/m donderdag 1 juni is de festivalfilm Black Code te zien. De vrijheid die internet en sociale media hebben gebracht voor de onderdrukten van deze wereld is van onschatbare waarde. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde. Het web is één grote verzamelbak van persoonlijke informatie en dus koren op de molen van onderdrukkende regimes. Van Tibet tot Syrië toont deze docu de rol van het web in de strijd voor democratie en vrijheid wereldwijd. Kijk hier.

April: Dugma, The Button

Van vrijdag 28 april t/m donderdag 4 mei is de festivalfilm Dugma: The Button te zien. De Noorse journalist Paul Refsdal doet al enkele decennia verslag vanuit conflictgebieden. Voor Dugma: The Button volgt hij enkele mannen die wachten tot hun tijd komt om met vrachtwagentjes vol explosieven door vijandige linies te breken en zichzelf op te blazen. De mannen zijn aangesloten bij de Syrische tak van Al-Qaida, Jabhat al Nusra. Lees meer.

Maart: The Good Postman

Vanaf vrijdag 31 maart t/m donderdag 6 april is de festivalfilm The Good Postman te zien. In een bijna uitgestorven gehucht op de grens van Turkije en Bulgarije heeft de lokale postbode een hartverwarmend plan: de passerende hordes Syrische vluchtelingen uitnodigen in het dorp te blijven, met als doel de gemeenschap nieuw leven in de blazen. Bekijk de film en lees het artikel.

Februari: The Black Flag

Van vrijdag 24 februari t/m donderdag 2 maart was The Black Flag gratis online te zien bij Movies that Matter @ De Correspondent.

In heel Irak pakken sjiitische moslims de wapens op tegen de opkomende Islamitische Staat. Filmmaker Majed Neisi sluit zich aan bij een groepje militante vrijwilligers die ten strijde trekken tegen de fundamentalisten. Slechts gewapend met zijn camera neemt hij de kijker mee op oorlogspad en filmt van griezelig dichtbij hoe de Irakezen met hand en tand hun land verdedigen.

Januari: There Once Was an Island

Deze documentaire gaat over een klein Polynesisch eiland, Takuu. De inwoners van het eiland moeten leven met de effecten van de huidige klimaatverandering. Een enorme vloedgolf dwingt de inwoners een moeilijke beslissing te nemen: vluchten ze en laten ze hun cultuur achter of blijven ze op het eiland?

Bekijk hier de trailer.

December: Viva Cuba Libre: Rap Is War

We maken in deze aangrijpende undercoverfilm kennis met het strijdbare Cubaanse underground-rapduo Los Aldeanos, dat misstanden tackelt met stevige taal. Dynamische beelden van de straatcultuur in Havana met streetdance en basketbal worden afgewisseld met het familieleven van de rappers, en hun optredens.

November: Big Men

Deze maand een documentaire die de wereld van het kapitalisme en de olie-industrie op unieke wijze in kaart brengt: van de investeerders in New York en de oliemannen uit Texas tot de rebellen in Nigeria en de corrupte ambtenaren in Ghana. Wie de boeven zijn en wie de good guys?

Oktober: La Jaula De Oro

In oktober vertoonden wij de prachtige, ingetogen én avontuurlijke roadmovie La Jaula de Oro over de gevaarlijke ‘tienertoer’ van Juan, Sara and Samuel. Nog maar 15 lentes oud reizen ze zonder papieren van Guatemala via Mexico naar het beloofde land, Amerika. Ondanks hun verschillen delen ze de wens zich te laven aan de rijkdommen van de Stad der Engelen: Los Angeles. Urgente openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2014.

September: Bikes vs. Cars

In Nederland zijn fietsen alomtegenwoordig in het verkeer, maar wereldwijd is de situatie iets anders: Klimaatverandering en eindeloze files zorgen voor steeds meer frustratie - voornamelijk in (grote) steden. In plaats van klagen over de situatie, gebruiken mensen over de hele wereld de fiets als een do-het-zelf oplossing. De fiets is een geweldig middel voor verandering: activisten en steden wereldwijd veranderen hiermee continu het systeem van voortbeweging, maar zullen de economische krachten dit wel toestaan? Regisseur Fredrik Gertten (BANANAS!* en Big Boys Gone Bananas!*) onderzoekt met zijn documentaire Bikes vs. Cars het dagelijkse drama in het verkeer wereldwijd.

Augustus: Shield and Spear

In augustus onderzoekt de levendige documentaire Shield And Spear middels persoonlijke verhalen van zwarte en blanke artiesten hoe het is gesteld met de vrijheid van meningsuiting in de ‘regenboognatie’ en hoe de kunstenaars omgaan met kwesties als identiteit, creativiteit en ras. In de onderstroom van het veranderende politieke klimaat van Zuid-Afrika vindt een revolutie plaats, geleid door muzikanten, modeontwerpers en kunstenaars die politieke kwesties op geheel eigen wijze onder handen nemen. Regisseur Petter Ringbom volgt een aantal van Zuid-Afrika’s meest gerespecteerde kunstenaars en onderzoekt wat het voor hen betekent te leven en werken in deze jonge, democratische staat. 

Juli: Nice People

De zomer vieren we met de komische feel-good documentaire Nice People, favoriet op het Movies that Matter Festival.
De film neemt ons mee naar een klein Zweeds plaatsje waar de idealistische lokale zakenman Patrik Andersson een project ontwikkelt in een poging zijn ietwat xenofobe Zweedse landgenoten op een leuke manier kennis te laten maken met de vele Somalische vluchtelingen in zijn thuisstad.
Samen met een voormalig Bandy-kampioen zet hij zich in om de jongens klaar te stomen voor de ultieme wedstrijd. Dit levert hem blijkbaar een hoop spanning op, want we zien hem vooral ‘ontstressen’ in zwembaden, bij de kapper en in bad. 

Nice People is te zien van vrijdag 29 t/m zondag 31 juli.

Juni: CITIZENFOUR

Deze maand is het drie jaar geleden dat klokkenluider Edward Snowden duizenden geheime documenten  over de NSA lekte. De Oscarwinnende thrillerdocumentaire CITIZENFOUR zoomt in op de ontmoetingen van filmmaker Laura Poitras en journalist Glenn Greenwald met Snowden in Hongkong. Daar overhandigt hij ze belastend bewijs van grootschalige, illegale privacyschendingen door de NSA.
De documentaire maakt griezelig duidelijk hoezeer Big Brother meekijkt. Poitras, die het leven in de VS verruilde voor een veiliger bestaan in Berlijn, noemt de praktijken van de NSA ‘een directe bedreiging voor de democratie’. 

Zondagavond kun je virtueel over de film in discussie gaan, vragen stellen of gewoon je mening geven. Je gesprekspartners hiervoor zijn: Rejo Zenger van Bits of Freedom, een bewonderaar van Edward Snowden, en Peter Koop van  het blog electrospaces, een criticus.

CITIZENFOUR is via deze link te zien van vrijdag 25 t/m zondag 26 juni op de site van De Correspondent.
Kijk hier de trailer.

Mei: Point Blank

Deze moedige Braziliaanse documentaire onderzoekt het politiegeweld en de corruptie in Rio de Janeiro van de afgelopen twintig jaar. Onder het mom van de ‘oorlog tegen drugsbendes’ vermoordde de politie vele onschuldige favelabewoners. 
Point Blank biedt een onthutsend kijkje achter de schermen. Zo zet een voormalig lid van een officieuze ‘politiebende’ uiteen hoe agenten wapens en drugs verkopen aan gangsters, ze vervolgens met geweld in beslag nemen en weer doorverkopen.

 

April: Frame By Frame

is de winnaar van de VARA Publieksprijs op het Movies that Matter Festival te zien. 
Frame by Frame is een gelauwerde documentaire over vier dappere Afghaanse fotojournalisten die trachten letterlijk nieuwe kaders aan te brengen in een land waar fotografie jarenlang in de ban was.
Ondanks de constante dreiging zijn de fotografen vastberaden hun land visueel in kaart te brengen voor de komende generaties. Naast hun doorzettingsvermogen en kameraadschap toont de film hun collectieve oog voor onverwachte schoonheid, en biedt hij een nieuwe kijk op het tumultueuze, maar wonderschone Afghanistan. Op maandag 2 mei kun je online in gesprek gaan met Alexandria Bombach, een van de regisseurs van de film.

Maart: Chechnya, War Without Trace

Deze maand een speciale editie van de movies that matter-vertoning bij De Correspondent.
De festivalfilm Chechnya, War without Trace is in het weekend van 26, 27 en 28 maart ook online te zien. Deze documentaire biedt een uniek en verontrustend inkijkje in de opmerkelijke transformatie van Tsjetsjenië. Het door oorlog verwoeste land is nu een splinternieuwe staat waar torenhoge wolkenkrabbers en luxe winkelcentra alle sporen van het conflict volledig hebben uitgewist. Achter deze fonkelende façade leven de nabestaanden in angst, onderdrukking en onzekerheid over verdwenen geliefden.

Ter gelegenheid van dit programma interviewt De Correspondent de maker Manon Loizeau en de in de film  geportretteerde activist, Oleg Khabibrakhmanov.

De film is van zaterdag 26 t/m maandag 28 maart online te zien bij De Correspondent. Klik op deze link om de film te kijken en een achtergrond- artikel erover te lezen.

Bekijk hier vast de trailer.

Februari: Big Boys Gone Bananas!*

‘Het is naïef te denken dat je een grote multinational kunt aanvallen en er zonder strijd mee weg kunt komen.’ Zo stelt Gerttens advocaat in het vervolg op BANANAS!*. Toegegeven: wie een controversiële documentaire maakt over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, kan tegenstand verwachten. Maar wie zou vermoeden dat een groot bedrijf als Dole Food tot het uiterste gaat wanneer zijn reputatie op spel staat? Wanneer de onthullende film wordt geselecteerd voor het Los Angeles Film Festival, komt Dole in actie. De hele trukendoos gaat open: van juridische dreigementen en intimidaties, tot een keiharde lastercampagne. Wat volgt is een thriller die zijn weerga niet kent. Het pr-bedrijf van Dole laat weten: ‘Het is makkelijker te leven met een slecht geweten dan met een slechte reputatie.’

Januari: Warriors from the North

Het is een actueel probleem: moslimjongeren uit Europa die afreizen naar landen als Syrië of Somalië om mee te strijden met islamitische rebellen.  'The Shadow' verhaalt in deze documentaire over hoe hij ten prooi viel aan de ronselaars van de Somalische, militante rebellengroepering Al-Shabaab. Hij schetst de voedingsbodem die jongens als hij vatbaar maakt voor de lokroep van de “heilige strijd”. “Mijn leven hier sloeg helemaal nergens op.” Regisseurs Nasib Farah en Søren Steen Jespersen benaderen de feiten heel zakelijk. Ze laten ook een aantal vermomde, piepjonge strijders, onder meer uit Nederland, vertellen waarom ze huis en haard hebben verlaten en bereid zijn te sterven. 

December: Google Baby

De Israëlische Doron heeft de voordelen van de globalisering ontdekt. Zijn vriend en hij hebben met behulp van een Amerikaanse draagmoeder hun dochtertje Talia gekregen. Aangezien aan deze relatief eenvoudige route een flink prijskaartje hangt, besluit hij een bedrijf te beginnen dat kostenbesparend werkt. Eicellen worden online besteld bij het Amerikaanse bedrijf Egg Donation Inc. Keuze in donors te over: van een frisse brunette tot een 'overall great person'. Een documentaire van Zippi Brand Frank.

November: Reporter

In deze documentaire volgen we Nicholas D. Kristof, vermaard verslaggever bij The New York Times. In de zomer van 2007 reist de tweemalige winnaar van de Pulitzer Prize af naar de Democratische Republiek Congo om verslag te doen van de burgeroorlog. Reporter , een film van Eric Daniel Metzgar, is niet alleen het verhaal over een onderbelicht conflict in Afrika, maar ook een pleidooi voor goede journalistiek. Die komt door slinkende budgetten steeds meer onder druk te staan.

Oktober: Special Flight

In het weekend van 30 oktober beet Special Flight de spits af. Documentaire van Fernand Melgar, uit het land met Europa’s strengste immigratiewetten. In het administratieve detentiecentrum Frambois bij Genève is de spanning om te snijden. Uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten wachten hier op hun uitzetting. Zonder dat er sprake is van een proces, wachten ze soms tot twee jaar lang. Hun wanhoop heeft een naam: special flight.
Filmmaker Kees Vlaanderen, maker van o.a. Het is uw land, over de Dienst Terugkeer & Vertrek en Het uiterste middel was speciale gast bij deze eerste film.

Reacties van kijkers

"Super cool! Lang gezocht naar een mogelijkheid om deze docu opnieuw te zien en te delen met vrienden. Dank" 

"Ik kan niet wachten om hem te bekijken. Wanneer komt hij?" 

"Mooi, wat je al niet kan bereiken met Think different! Dank jullie wel."

"Prachtfilm! Go, watch and learn......"

"Fantastische film!"