Movies that Matter @ Holland Doc 24 December

Na een jarenlange samenwerking in de week van het jaarlijkse Movies that Matter Festival, presenteert het documentairekanaal Holland Doc 24  iedere dinsdagavond rond 22 uur een film waarin mensenrechten en en rechtvaardige, duurzame wereld centraal staan.

 

In verband met Oud & Nieuw is er geen Movies that Matter filmavond op dinsdag 31 december.

Ai Weiwei: Never Sorry

Persoonlijk verslag over de luis in de pels van de Chinese staat. Vermaard om zijn ambitieuze postmoderne kunstwerken en politieke provocaties, verwierf kunstenaar en activist Ai Weiwei internationale bekendheid. Never Sorry volgt hem gedurende drie tumultueuze jaren uit zijn leven. Ai Weiwei is China’s meest vooraanstaande hedendaagse kunstenaar en bovendien een uitgesproken criticus van het overheidsbeleid. De film onderzoekt de unieke combinatie van kunst en activisme waarmee Weiwei, ondanks aanzienlijke risico's, onophoudelijk pleit voor vrijheid van meningsuiting, vrije onafhankelijke media en meer transparantie.

 

Uitzending vanaf dinsdag 3 december rond 22.00 uur.

The Redemption of General Butt Naked

The Redemption of General Butt Naked is het absurde portret van de beruchte ‘naakte generaal’ Joshua Blahyi die zich na de bloederige burgeroorlog in Liberia bekeerde tot evangelist. Nu vraagt hij vergeving, aan God én aan de nabestaanden van zijn slachtoffers. De spiernaakte generaal Joshua Blahyi is een levende legende in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Tijdens de veertienjarige burgeroorlog leverde de krijgsheer in adamskostuum een angstaanjagend en bloederige strijd, waarbij hij naar eigen zeggen verantwoordelijk was voor zo'n twintigduizend doden. Na de oorlog bekeerde hij zich tot het christendom, stichtte een gezinnetje en werd actief als evangelist.

 

Uitzending vanaf dinsdag 10 december rond 22.00 uur.

USA vs. Al Arian

Tragische documentaire over een Arabisch-Amerikaanse familie die slachtoffer werd van de ‘war on terror’. USA vs. Al Arian vertelt het verhaal van de Palestijnse hoogleraar en mensenrechtenactivist dr. Samia Al-Arian, die al drie jaar zonder veroordeling in eenzame opsluiting zit. Angst voor terrorisme leidt tot toenemende stigmatisering en discriminatie van moslims. Dr. Sami Al-Arian is een Palestijnse vluchteling, professor aan de universiteit en mensenrechtenactivist die al meer dan dertig jaar in de Verenigde Staten woont.

Uitzending vanaf dinsdag 17 december rond 22.00 uur.

In Prison my Whole Life

In Prison my Whole Life is de vaardig en snel gemonteerde documentaire van de zoektocht van Will Francome naar de zaak van journalist en politiek activist Mumia Abu Jamal. Mumia werd gearresteerd op de dag dat Francome werd geboren. Hij is één van de bekendste ter dood veroordeelden. Met zijn geschriften en radio-uitzendingen geeft hij stem aan de 3.350 mensen die in de VS in afwachting zijn van hun doodstraf. Nooit eerder vertoonde beelden en nieuw bewijs werpen nieuw licht op Mumia’s zaak.

Uitzending vanaf disndag 24 december rond 22.00 uur.