Movies that Matter @ Holland doc 24
in oktober en november 2013

high tech low life

In High Tech Low Life portretteert regisseur Stephen Maing twee journalisten, die er een alternatieve manier van nieuwsgaring op na houden om aan de censuur van de Chinese overheid te ontkomen. Roadtrippend door China volgt hij de bloggers op hun journalistieke reis door het land. Gewapend met mobiele telefoons, camera’s en laptops stellen ze sociale misstanden aan de kaak. Hoewel ze op die manier de restricties van de Chinese overheid weten te omzeilen, voelen ze voortdurend de hete adem van de autoriteiten in hun nek.

which way home

In Which Way Home volgt regisseur Rebecca Cammisa een aantal van de honderden kinderen die jaarlijks zonder hun ouders vanuit Mexico en Honduras de grens met de Verenigde Staten oversteken. Dromend van een betere toekomst reizen ze liggend bovenop treinstellen naar een onbekend land. Cammisa vertelt dit verhaal helemaal vanuit het perspectief  van deze kinderen, die hun leven in de waagschaal stellen. De film won in 2010 een Emmy Award.

waste land

Wanneer de gerenommeerde kunstenaar Vik Muniz terugkeert naar zijn geboorteland Brazilië maakt hij in eerste instantie portretfoto’s van catadores, de plukkers van recyclebare materialen. De catadores blijken stuk voor stuk bijzondere persoonlijkheden. Ze inspireren hem tot een kunstzinnig vervolg. In Waste Land registreert filmmaakster Lucy Walker hoe Muniz aan de rand van Rio de Janeiro, op 's werelds grootste vuilnisbelt,  een ongewoon project op poten zet.

unfinished spaces

Het op diverse internationale festivals bekroonde Unfinished Spaces  brengt de bouwgeschiedenis van Cuba’s Nationale Kunstacademies in beeld. In 1961 gaven Fidel Castro en Che Guevara drie jonge architecten de opdracht om inspirerende kunstacademies te bouwen in Havana. Zij kregen aanvankelijk de ruimte om hun creativiteit de vrij loop te laten, maar al snel werd de bouw stopgezet. Wanneer Castro na vier decennia van verloedering met het plan komt om de scholen te restaureren en alsnog te voltooien, gloort er hoop voor de architecten van toen.

special flight

Special Flight opende het Movies that Matter Festival in 2012. In het vreemdelingendetentiecentrum Frambois bij het Zwitserse Genève wachten uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten op hun uitzetting. De spanning is er om te snijden. Een aantal van hen woont en werkt al jaren in Zwitserland, betaalt belasting en heeft een gezin. De opsluiting in Frambois duurt soms wel twee jaar. Zonder aankondiging kunnen de gedetineerden daarna worden uitgezet op een ‘speciale vlucht’. Wie weigert mee te werken wordt onder dwang, geboeid en geblinddoekt, op het vliegtuig gezet.

the forbidden team

In 2001 vindt in Kopenhagen een unieke voetbalwedstrijd plaats: de interland Tibet-Groenland. Zowel de FIFA als de Chinese overheid proberen deze wedstrijd tegen te houden. Daar hebben ze beiden hun eigen redenen voor.
Regisseurs Arnold Krøigaard en Rasmus Dinesen volgen in  The Forbidden Team (2003) het team van Tibet vanaf de eerste training in Dharamsala (India) tot het eindsignaal in Kopenhagen twee jaar later. Een humoristische documentaire over cultuurschokken, dromen die waarheid worden, en voetbal zoals Boeddha het gespeeld zou hebben.

blood in the mobile

In Blood in the Mobile (2011) legt de Deense regisseur Frank Poulsen verband tussen onze mobieltjes en de burgeroorlog in Congo. Hij reist naar Congo om getuige te zijn van de illegale mijnindustrie. In de Bisie mijn, een van de grootste tinmijnen van het land, zijn in de nauwe schachten kinderen aan het werk om de tinsteen, die in onze mobieltjes wordt gebruikt, te delven. Bewapende groepen beheren de mijn. Poulsen probeert na zijn bezoek aan de mijn contact te leggen met Nokia, de grootste telefoonfabrikant van de wereld. Hij wil van Nokia de garantie dat zij geen 'bloedmineralen' kopen uit Congo. Maar Nokia kan dit niet garanderen.

wikileaks:secrets and lies

De documentaire Wikileaks: Secrets and Lies (2011) is een uniek portret van de controversiële Wikileaks-oprichter Julian Assange en de opkomst en ondergang van het grootste klokkenluidersplatform uit de moderne geschiedenis. Aan de hand van interviews met direct betrokkenen reconstrueert regisseur Patrick Forbes hoe de Wikileaks-website, aanvankelijk opgericht als een portaal voor het ontsluiten van geheime politieke en diplomatieke informatie, langzaam maar zeker is veranderd in een slechts naar zichzelf verwijzend medium.