Movies that Matter @ Holland Doc 24 Januari

Rafea: Solar Mama

Fascinerend portret over de kracht van onderwijs versus de macht van traditionele structuren. Wanneer de bedoeïen Rafea de kans geven om in India te worden opgeleid tot solar engineer ondervindt ze veel tegenstand van haar werkloze man en conservatieve gemeenschap. Het stelt haar voor een onmogelijk dilemma: gaan en de kinderen nooit meer zien, of blijven zonder uitzicht op een beter leven. Rafea: Solar Mama won in 2012 op IDFA de publieksprijs van Oxfam Novib.


Uitzending o.a. dinsdag 7 januari rond 22.00 uur

The Law in These Parts

Sinds Israël de Palestijnse gebieden veroverde in de oorlog van 1967 heeft het juridische korps van de Israeli Defense Forces talrijke wetten bedacht, rechtbanken gevestigd, honderdduizenden Palestijnen veroordeeld en het mogelijk gemaakt voor een half miljoen Israëlische kolonisten om te verhuizen naar de bezette gebieden. Dit complexe systeem, dat onzichtbaar is voor de meeste Israëli's, is zeer aanwezig in het dagelijks leven van de Palestijnen. The Law in these Parts biedt ons een uniek kijkje achter de schermen van dit juridische systeem.

 

Uitzending o.a. dinsdag 14 januari rond 22.00 uur

Long Distance Love

De wittebroodsweken van de achttienjarige Alisher en zijn vrouw Dildora zijn nauwelijks voorbij of Dildora blijkt in verwachting te zijn. Maar hoe kan de werkloze Alisher uit Long Distance Love in het arme Kirgizië voor zijn vrouw en de aanstaande baby zorgen? Er lijkt maar één optie te zijn: vertrekken naar Moskou om daar fortuin te maken. Alisher is een van de vele inwoners van Kirgizië die deze keuze maakt. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is Kirgizië weer onafhankelijk, maar de economie staat er slecht voor. Een op de vier mannen uit Kirgizië vertrekt daarom naar elders – doorgaans naar Rusland.

 

Uitzending o.a. dinsdag 21 januari rond 22.00 uur

Not Quite the Taliban

Not Quite the Taliban vertelt het verhaal van de jonge in Dubai wonende Jordaanse filmmaker Fadi Hindash die in zijn film een van de grootste taboes in de Arabische wereld aansnijdt: homoseksualiteit. Hindash spreekt openlijk over zijn eigen homoseksualiteit en gaat de confrontatie aan met een moderne generatie Arabieren. Zij proberen zich weliswaar op 'westerse' wijze te gedragen, maar houden er toch vaak opvattingen op na die nog conservatiever zijn dan die van oudere generaties. In het 'moderne' Dubai is het daardoor nog steeds gevaarlijk voor homo's om voor hun seksuele geaardheid uit te komen.

Uitzending o.a. dinsdag 28 januari rond 22.00 uur