How to start a revolution

Politicoloog en schrijver Dr. Gene Sharp helpt burgers overal ter wereld in hun vreedzame opstand tegen onderdrukkende regimes. Van Bosnië tot Syrië en van Birma tot Egypte zijn Sharps praktische methoden en inzichten aangewend om met succes tirannieke machthebbers te verdrijven. How to Start a Revolution portretteert de wetenschapper achter het toonaangevende boek From Dictatorship to Democracy dat al twintig jaar dé leidraad is voor geweldloze revoluties.

Uitzending: dinsdag 1 april rond 22.00 uur

The Heart of Jenin

The Heart of Jenin vertelt het verhaal van de Palestijnse Ismael Khabit. Zijn zoon Ahmed werd in 2005 door Israëlische soldaten doodgeschoten. Twaalf uur na zijn dood besluit Ismael de organen van zijn zoon te schenken aan zes Israëlische kinderen, waarmee hij hun levens redt. Anderhalf jaar later zoekt hij de families op. De documentaire volgt hem op zijn reis dwars door Israël, van de bergen in het noorden langs Jeruzalem naar de rand van de Negev woestijn in het zuiden. Wat heeft hij bereikt met dit gebaar, en hoe heeft zijn onbaatzuchtige daad de levens van de families die hij geholpen heeft beïnvloed?

Uitzending: dinsdag 8 april rond 22.00 uur

Sound of Torture

Vanuit Stockholm maakt de Zweeds-Eritrese Meron Estefanos het radioprogramma ‘Voices of Eritreans’, dat in het teken staat van de honderden Eritrese vluchtelingen die worden gegijzeld in de Sinaï-woestijn. Sinds het uitbreken van de Egyptische revolutie hebben de Bedoeïenen het in de woestijn voor het zeggen. Zij ontvoeren naar Israël vluchtende Eritreërs om grote sommen losgeld van hun familie te kunnen eisen. Sound of Torture volgt Estefanos, die het tij probeert te keren door in haar radioprogramma telefonisch contact te leggen met zowel de gijzelaars als de Bedoeïenen.

Uitzending: dinsdag 15 april rond 22.00 uur

The Court

De Argentijnse jurist Luis Moreno-Ocampo werkt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag dat oorlogsmisdadigers berecht. De charismatische hoofdaanklager vervolgde eerder al de leden van het voormalige militaire bewind in Argentinië. The Court  volgt Moreno-Ocampo en zijn team in hun onderzoek naar de misdaden die mogelijk zijn gepleegd tijdens de Arabische Lente, het conflict in de Gazastrook en de burgeroorlog in Congo. Hoe ver kan het team gaan? En functioneert het strafhof wel als machtige landen zoals de Verenigde Staten, China en Rusland het hof niet erkennen?

Uitzending: dinsdag 22 april rond 22.00 uur

iraq: war, love, god and madness

Iraq: War, Love, God and Madness is een documentaire over de totstandkoming van de internationaal geroemde speelfilm Ahlaam van de Nederlands-Iraakse regisseur Mohamed Al-Daradji. De val van Saddam Hoessein gaf hoop op een vrijere samenleving en Al-Daradji wilde daar met zijn film een culturele bijdrage aan leveren. Maar werkeloosheid en armoede hebben de overhand in Bagdad. De documentaire weerspiegelt de onvoorstelbare risico’s waarmee filmmakers in het ‘bevrijde’ Irak geconfronteerd worden.

Uitzending: dinsdag 29 april rond 22.00 uur