Behalve de reguliere vertoningen van Movies that Matter @ NPO Doc, besteedt het documentairekanaal deze maand ook aandacht aan het thema 'LOVE' op ons festival in de themaweek 'Recht op Liefde', 15 tot en met 21 maart. Lees meer.

Voor een kijkje op de site van NPO Doc.

Agnus Dei

Als jongvolwassene is de Mexicaanse Jesús Colin zo ver in zijn verwerking, dat hij er eerlijk en openhartig over zijn misbruik kan vertellen. Hoe het begon tijdens zijn opleiding als misdienaar, met een bezoekje bij de priester thuis. Jesús' persoonlijke getuigenis in Agnus Dei is illustratief voor een wijdverbreid probleem, dat de katholieke kerk het liefst in de doofpot stopt.

Uitzending: dinsdag 4 maart rond 22.00 uur

Reporter

In de documentaire Reporter (Verenigde Staten, 2009) volgen we New York Times journalist Nicholas Kristof naar de Democratische Republiek Congo. Hij doet daar verslag van de burgeroorlog waar in sinds 2007 al meer dan vijf miljoen mensen bij zijn omgekomen. Reporter is een verhaal over een onderbelicht conflict in Afrika, en een pleidooi voor goede journalistiek.

Uitzending: dinsdag 11 maart rond 22.00 uur

Yodok Stories

Hoe kun je berichten over de gruwelijkheden in een concentratiekamp, op een manier dat het publiek het aankan om te blijven kijken en luisteren? Documentairemaker Andrzej Fidyk en de uit Noord-Korea gevluchte theaterregisseur Jung Sung San bedachten een bizarre maar effectieve oplossing: het verhaal van de gevangenen vertellen in musicalvorm. Hun samenwerking leidde tot de heftige musical en gelijknamige documentaire Yodok Stories (Noorwegen/Polen, 2009).

Uitzending: dinsdag 18 maart rond 22.00 uur

Countdown to Zero

Sinds de ontdekking van de atoombom blijft het aantal landen dat zich met behulp van nucleaire middelen wapent tegen mogelijke dreigementen oplopen. Een terroristische aanval, maar ook een simpel ongeluk zou een nucleaire ramp kunnen veroorzaken met alle gevolgen voor de samenleving van dien. De dreiging van een kernaanslag is reëler dan ooit, waarschuwt shockdoc Countdown to Zero. Een onheilsboodschap die met filmisch vernuft wordt gebracht.
Deze film wordt vertoond in het kader van het aan de Nuclear Security Summit  gekoppelde programma ATOMIC op het Movies that Matter Festival.

Uitzending: dinsdag 25 maart rond 22.00 uur