movies that matter @ npo doc

Movies that Matter en NPO Doc (voorheen Holland Doc) slaan voor het tweede seizoen de handen ineen en presenteren vanaf oktober weer iedere dinsdagavond rond 22 uur een movie that matters online en op tv.

Bitter Seeds

De jonge vrouw Manjusha Amberwar gaat in de documentaire Bitter Seeds tegen alle tradities in, aan de slag als journaliste. Haar eerste artikel gaat over haar vader, een katoenboer die zelfmoord pleegde. In India zijn veel katoenboeren overgestapt op genetisch gemanipuleerde zaden van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. De veronderstelde hogere opbrengt wordt echter volledig teniet gedaan door de kosten van de benodigde mest en pesticiden en het enorme watergebruik. Boeren die hierdoor in financiële problemen komen, zien vaak nog maar één uitweg. 

Te zien op dinsdag 4 november bij NPO Doc om 23.00 uur.

Familia

Een Peruaanse familie probeert het hoofd boven water te houden nadat moeder Naty ontslagen is en geen nieuwe baan kan vinden. Armoede ligt op de loer en in een desperate poging haar gezin te redden besluit ze om een baan te gaan zoeken in Spanje. Na twee jaar keert zij terug naar Peru en treft haar familie ontwricht aan. Maar zelf is zij ook veranderd. Regisseurs Alberto Herskovits en Mikael Wiström maakten voor Familia gebruik van beeldmateriaal gemaakt over een periode van 35 jaar. 

Te zien op dinsdag 11 november bij NPO Doc om 22.41 uur.

We Are Together

De kinderen in het Agape-weeshuis in Zuid-Afrika, die hun ouders verloren aan aids en in grote armoede leven, putten hoop en kracht uit zingen in hun eigen weeshuiskoor. Diep onder de indruk van hun veerkracht, besluit regisseur Paul Taylor een documentaire over hen te maken. In We Are Together volgt hij de twaalfjarige Slindile en haar vrienden over een periode van drie jaar. Met behulp van de popster Zwai Bala schoppen ze het tot een concert in New York, met onder meer Alicia Keys en Paul Simon. 

Te op dinsdag 18 november bij NPO Doc rond 21:18 uur.

Camera/Woman

De gescheiden en ongeletterde Marokkaanse Khadija is vastberaden om trouwfotograaf te worden. Hoewel zij van de generatie Marokkaanse vrouwen is die mag scheiden, wordt ze door haar ouders en broer voortdurend lastig gevallen om haar keuzes. Ze besluit ondanks de overweldigende tegenstand af te reizen naar Casablanca, waar het trouwseizoen van start gaat. Regisseur Karima Zoubir legde in Camera/Woman vast hoe Khadija heen en weer geslingerd wordt tussen haar oordelende familie en de hoopvolle wereld van huwelijksfeesten.

Te zien op 25 november bij NPO Doc rond 22:38 uur.