movies that matter filmavond @ npo doc

Movies that Matter en NPO Doc presenteren iedere donderdagavond om 22 uur een movie that matters op tv en online.

APRIL 2015

Salma

Ontroerend portret van de bekendste Indiase Tamil-dichteres Salma . Ze bracht vijfentwintig jaar van haar leven door achter gesloten deuren. Eerst in haar ouderlijk huis en later in dat van haar schoonfamilie. Een lot dat vele jonge moslimvrouwen over de hele wereld delen. Salma vocht terug en herwon de vrijheid die haar zo jong werd afgenomen.

The Judge and the General

In 1998 krijgt onderzoeksrechter Juan Guzmán de opdracht om de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet voor het gerecht te brengen. Gezien Guzmáns jarenlange steun aan Pinochet is niet iedereen daar even enthousiast over. Is de scepsis terecht?

Crime After Crime

De Californische Deborah Peagler is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de moord op haar mishandelende vriend. Wanneer ze bijna een kwart eeuw vastzit, biedt een nieuwe wet hoop op
vervroegde vrijlating. Twee onervaren advocaten komen haar te hulp. Ze stuiten op corruptie en politiek gesteggel.

Blood Coltan

Voor de werking van mobieltjes is het mineraal Coltan nodig dat gewonnen wordt in illegale mijnen in Congo-Kinshasa. In het oosten van dit land breken geregeld bloedige gevechten uit tussen strijdgroepen. De warlords financieren deze gewapende conflicten met het geld dat zij verdienen aan de verkoop van Coltan aan Westerse bedrijven.

Documented

Voormalig Pulitzerprijswinnaar Jose Antonio Vargas is regisseur van de documentaire Documented. In 2011 bekende hij in het New York Times Magazine dat hij als immigrant naar de VS was gekomen. In deze documentaire beschrijft hij zijn reis als kind vanuit de Filipijnen naar de VS. Daarnaast doet hij een boekje open over zijn strijd als activist om het Amerikaanse immigratiebeleid te hervormen. Vargas, die zijn moeder al twintig jaar niet gezien heeft, belicht in deze documentaire de immigratieproblematiek vanuit een persoonlijke invalshoek.