movies that matter filmavond @ npo doc

Movies that Matter en NPO Doc (voorheen Holland Doc) slaan ook dit jaar weer de handen weer ineen en presenteren vanaf januari nu iedere donderdagavond om 22 uur een movie that matters op tv en online.

Black out

Van de ruim 10 miljoen inwoners van Guinee heeft slechts een vijfde toegang tot elektriciteit, wat een ramp vormt voor de toekomst van veel kinderen. Overdag hebben zijn geen tijd om te leren, 's nachts geen licht om te leren. Regisseur Eva Weber laat de vastberadenheid en vindingrijkheid van deze kinderen zien. Dit levert bijzondere beelden op: honderden scholieren die 's avonds op straat druk bladeren in smoezelige boekjes en geconcentreerd de lesstof voor zich uit mompelen

Uitzending donderdag 5 maart om 22.00 uur.

The Oath

De documentaire is gebaseerd op het verhaal van Abu Jandal, voormalig bodyguard van Osama bin Laden, en zijn schoonbroer Salim Ahmed Hamdan, voormalig chauffeur van Osama bin Laden. Laatstgenoemde wordt op dit moment vastgehouden op Guantánamo Bay. The Oath vergroot het perspectief op Jihad, loyaliteit en Al-Qaida.

 

 

Uitzending donderdag 12 maart om 22.00 uur.

Raising Resistance

De grond in Paraguay leent zich perfect voor het telen van soja. Duizenden hectares bos hebben plaatsgemaakt voor enorme plantages die rijkelijk worden besproeid met pesticiden. Kleine boeren zijn de dupe. Onder leiding van de immer vriendelijke Geronimo komen de campesinosin opstand.

 

Uitzending donderdag 19 maart om 22.00 uur.

Burden of Peace

Corruptie en straffeloosheid zijn aan de orde van de dag. Twee Nederlandse filmmakers volgen Paz y Paz vanaf haar aantreden bij het Openbaar Ministerie in 2010 tot haar vertrek in 2013. In haar land komt slechts 2% van de moordzaken voor de rechter. Bovendien zijn de verantwoordelijken van de genocide op de Mayabevolking in de jaren tachtig nooit vervolgd. Zal het Claudia lukken de spiraal van geweld te doorbreken?

Uitzending donderdag 26 maart om 22.00 uur.