MtM & De Groene Filmclub

MtM & De Groene Filmclub

Elke maand is er een online film te zien bij De Groene Filmclub, gratis voor abonnees van De Groene Amsterdammer. In februari vertonen we de documentaire Novaya.

De Novaya Gazeta (‘nieuwe krant’) was een van de eerste onafhankelijke kranten in Rusland. De krant werd opgericht in 1993 en staat sindsdien bekend om zijn kritische en activistische journalistiek. De journalisten van Novaya onderzoeken met name corruptie, mensenrechtenschendingen en de uitwassen van het beleid van president Poetin. Momenteel is het een van de laatste onafhankelijke kranten van het land.

De redactie heeft dagelijks te maken met pesterijen, afluisterpraktijken, poederbrieven en andere methoden die de Russische machthebbers inzetten om de journalisten de mond te snoeren. Sinds 2000 werden zelfs verschillende journalisten vermoord wegens hun kritische publicaties. De meest bekende is Anna Politkovskaja, die oktober 2006 werd doodgeschoten. Om het werk van hun overleden collega’s te eren en voort te zetten, zijn de Novaya-journalisten strijdlustiger dan ooit. Tegelijkertijd staan ze dagelijks onder grote druk en brengt het werk vele gevaren met zich mee.

De Groene Filmclub is het online filmplatform van weekblad De Groene Amsterdammer, met iedere maand een documentaire over een actueel thema, met inleiding door een redacteur van De Groene.

Heb je geen abonnement? Neem dan een proefabonnement (10 weken voor € 15).