'sarabah'

Sister Fa, de eerste vrouwelijke rapper van Senegal, is enorm populair. Ze gebruikt haar status om zich in te zetten voor vrouwenrechten in haar land. De documentaire Sarabah volgt haar tijdens haar tournee door Zuid-Senegal, waarbij Sister Fa erin slaagt een van de grootste taboes bespreekbaar – of beter: bezingbaar – te maken: vrouwelijke besnijdenis.
Uitzending donderdag 2 juli rond 21.00 uur op NPO Doc

'bitter seeds'

Bitter Seeds toont hoe in India zijn veel katoenboeren zijn overgestapt op genetisch gemanipuleerde zaden van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. De veronderstelde hogere opbrengt wordt echter volledig teniet gedaan door de kosten van de benodigde mest en pesticiden en het enorme watergebruik. Boeren die hierdoor in financiële problemen komen, zien vaak nog maar één uitweg.
Uitzending donderdag 9 juli rond 21.00 uur op NPO Doc

'wikileaks: secrets and lies'

De documentaire Wikileaks: Secrets and Lies is een portret van de controversiële Wikileaks-oprichter Julian Assange en de opkomst en ondergang van het grootste klokkenluidersplatform uit de moderne geschiedenis. Aan de hand van interviews met direct betrokkenen reconstrueert regisseur Patrick Forbes hoe de Wikileaks-website, aanvankelijk opgericht als een portaal voor het ontsluiten van geheime politieke en diplomatieke informatie, langzaam aan veranderde in een slechts naar zichzelf verwijzend medium.
Uitzending donderdag 16 juli rond 21.00 uur op NPO Doc

'the light in her eyes'

In Syrië is de moskee van oudsher een plek voor mannen. Vrouwen belijden hun geloof thuis. Maar schooldirectrice Houda al-Habash is voorvechtster van een modernere benadering. Zij leert vrouwen zelf de inhoud van de Koran te interpreteren, en geeft ze daarmee kracht en eigenwaarde. The Light in Her Eyes volgt Al-Habash en haar leerlingen gedurende het drie maanden durende zomerprogramma. Een zeldzame blik op de redenen waarom vrouwen in onze moderne wereld voor de islam kiezen.
Uitzending donderdag 23 juli rond 21.00 uur op NPO Doc

'not quite the taliban'

Homoseksualiteit is een groot taboe in de Arabische wereld. De jonge in Dubai wonende Jordaanse filmmaker Fadi Hindash, zelf openlijk homoseksueel, gaat in zijn documentaire Not Quite the Taliban de confrontatie aan met de moderne generatie Arabieren. Zij proberen zich weliswaar op 'westerse' wijze te gedragen, maar houden er toch vaak opvattingen op na die nog conservatiever zijn dan die van oudere generaties.
Uitzending donderdag 30 juli rond 21.00 uur op NPO Doc

'agnus dei'

In Agnus Dei (Alejandra Sánchez, Mexico/Frankrijk, 2011) vertelt de jongvolwassen Mexicaan Jesús Colin eerlijk en openhartig over zijn misbruikverleden. Het begon tijdens zijn opleiding als misdienaar, met een bezoekje bij de priester thuis. De priester vroeg hem eerst alleen zijn kleren uit te doen, maar al snel wilde hij meer. Jesús werd heen en weer geslingerd tussen pijn en affectie. Jesús' persoonlijke getuigenis is illustratief voor een wijdverbreid probleem, dat de katholieke kerk het liefst in de doofpot stopt.
Uitzending donderdag 6 augustus rond 21.00 uur op NPO Doc

'black diamond'

In Black Diamond neemt de Franse documentairemaker Pascale Lamche de kijker mee naar de sloppenwijken van Ghana en Ivoorkust. Daar vindt onder de bescherming van de wereldwijde voetbalcultus een schaamteloze handel in jonge Afrikaanse voetbalspelers plaats. De jongens en hun families hebben alles over voor een glansrijke toekomst als topvoetballer en vallen zo ten prooi aan criminele agenten.
Uitzending donderdag 13 augustus rond 21.00 uur op NPO Doc