There Once was an Island

De stoutmoedige Teloo, Endar en Satty geven in There Once Was an Island een uniek kijkje in het leven en de traditionele cultuur van Takuu. Ze tonen ons de menselijke impact van de milieucrisis. Takuu is een piepklein eilandje met een paar honderd bewoners. De bewoners van een laaggelegen eilandje in de Stille Oceaan dreigen alles kwijt te raken omdat hun eiland als gevolg van klimaatverandering overspoeld dreigt te raken. Blijven de bewoners op hun eiland of verhuizen ze naar Papua Nieuw Guinea, hun land en cultuur achterlatend?

Te zien op donderdag 20 augustus om 22.00 uur.

New Year Baby

Onder de rode Khmer stierf in de jaren zeventig een kwart van de totale Cambodjaanse bevolking. Nadat het regime van de Khmerleider Pol Pot zijn macht verloor, vluchtten veel Cambodjanen via vluchtelingenkampen in Thailand naar de VS. Zo ook de ouders van Socheata Poeuv. In New Year Baby keert de regisseur met haar ouders terug naar Cambodja. Zij hebben hun dochter nooit veel verteld over hun leven onder de Rode Khmer. Door de locaties van strafkampen, achtergebleven familieleden en zelfs voormalige Khmerleden te bezoeken komen we stukje bij beetje het verhaal van Poeuvs familie te weten, dat veel geheimen blijkt te kennen.

Te zien op donderdag 27 augustus om 22.00 uur.

born this way

Zangeres Lady Gaga is een groot voorbeeld voor de homo’s en lesbiennes in Kameroen. Maar de tolerantie waarover de popster zingt is in Kameroen ver te zoeken. Shaun Kadlec en Deb Tullmann portretteren in Born This Way de homoseksuele Cedric en Gertrude. In Kameroen wordt hun geaardheid als misdaad beschouwd. Ondanks de enorme risico’s die ze lopen, zetten zij zich in voor Alternatives Cameroon, een grassroot organisatie die opkomt voor de rechten van de LGBT gemeenschap.

Te zien op donderdag 3 september om 22.00 uur.

Nero's Guests

In de afgelopen tien jaar pleegden meer dan 200 duizend boeren in India zelfmoord. Een drama dat veroorzaakt wordt door de schrijnende armoede. Maar noch de autoriteiten noch de media hebben hier aandacht voor. Nero’s Guests volgt journalist Palagummi Sainath die zich het lot van de arme boeren aantrekt. Hij publiceert de verhalen van de slachtoffers in dagblad The Hindu. Dat is bijzonder, want "geen enkele krant in dit land heeft een correspondent die exclusief over armoede schrijft". 

Te zien op donderdag 10 september om 22.00 uur.

Yodok Stories

Hoe kun je berichten over de gruwelijkheden in een concentratiekamp vertellen, op een manier dat het publiek het aankan om te blijven kijken en luisteren? Documentairemaker Andrzej Fidyk en de uit Noord-Korea gevluchte theaterregisseur Jung Sung San bedachten een bizarre maar effectieve oplossing: het verhaal van de gevangenen vertellen in musicalvorm. Hun samenwerking leidde tot de heftige musical en gelijknamige documentaire Yodok Stories.

Te zien op donderdag 17 september om 22.00 uur.

My Stolen Revolution

Regisseur Nahid Sarvestani was een jonge, links georiënteerde studente toen de Iraanse revolutie in 1979 uitbrak. Toen ayatollah Khomeini eenmaal de macht in handen had, liet hij veel leden van de linkse oppositie opsluiten en executeren. Dat lot onderging ook de broer van Nahid - zelf wist zij naar Zweden te vluchten. Dertig jaar na dato komen de onderdrukte emoties van Nahid over het verlies van haar broer opnieuw boven. Zij grijpt de Arabische Lente aan om haar oude vrienden op te zoeken. Hun verhalen legt ze vast in My Stolen Revolution.

Te zien op donderdag 24 september om 22.00 uur.