movies that matter filmavond @ npo doc

In oktober start een nieuwe reeks Movies that Matter-documentaires op NPO Doc, iedere donderdagavond om 22.00 uur.

Inequality for All

In de prijswinnende film Inequality for All betoogt econoom Jacob Kornblutt, professor bij Berkeley waarom de inkomensongelijkheid van de Verenigde Staten niet krimpt maar alleen maar groeit. Volgens hem is de ongelijkheid de kern van de economische problemen van de laatste dertig jaar. Hij toont aan dat er zoveel geld naar de top gaat, dat de middenklasse niet meer genoeg verdient om de economie draaiende te houden. Speelt de ongelijkheid ook een rol in de verslechterende gezondheid van de burgers van de Verenigde Staten?

Inequality for All is te zien op donderdag 1 oktober om 22.00 uur op NPO Doc.

Outlawed in Pakistan

Outlawed in Pakistan gaat over de verkrachtingszaak van de 13-jarige Kainat en het rechtssysteem in Pakistan. Kainat Soomro werd op klaarlichte dag gekidnapt en verkracht door vier mannen uit haar dorp. Deze gruwelijke misdaad duurde drie dagen, waarna ze ontsnapte. De strijd die ze tegen de mannen voert is moeizaam en zij en haar familie hebben een hoop tegenslagen te verduren. De documentaire biedt zowel het perspectief van Kainat in deze zaak, als het perspectief van de verdachten. Hoe gaat men in Pakistan om met verkrachte vrouwen?

Outlawed in Pakistan is te zien op donderdag 8 oktober om 22.00 uur op NPO Doc.

Dear Mandela

Het ANC, aan de macht in Zuid-Afrika sinds de verkiezing met Mandela in 1994, belooft iedere verkiezing goede huisvesting voor alle Zuid-Afrikanen. Meer dan vijftien jaar na dato zitten de sloppenwijken nog steeds bomvol. De arme bewoners van de sloppenwijken worden hun huis uitgezet, maar krijgen niks nieuws aangeboden. Men spreekt over een nieuwe vorm van apartheid en de jonge Zuid-Afrikanen Mawzi, Zama en Mnikelo komen in opstand. Behouden de bewoners een dak boven hun hoofd?

Dear Mandela is te zien op donderdag 15 oktober om 22.00 uur op NPO Doc.

Children 404

Pasha (18) woont in Rusland en is homoseksueel. Op zijn jonge leeftijd heeft hij al te maken gehad met mishandeling en intimidatie. In 2013 stelde president Poetin ‘propaganda voor homoseksualiteit bij minderjarige jongeren’ strafbaar. Familie en hulpverleners mogen jongens en meisjes zoals Pasha daarom niet meer helpen. Elena Klimova richtte het online platform Children 404 op, een veilige haven waar jongeren elkaar kunnen steunen. Maar de Russische autoriteiten dreigen om de site te blokkeren en beboeten Klimova.

Children 404 is te zien op donderdag 22 oktober om 22.00 uur op NPO Doc.

Disruption

Latijns-Amerika is booming business. Toch leven er miljoenen vrouwen in ernstige armoede en is de ongelijkheid groot. Een activistische econoom slaat de handen ineen met krachtige dames uit de gemeenschap. Samen zetten ze innovatief programma op om de economische ongelijkheid een halt toe te roepen. De film volgt verschillende vrouwen uit de drie landen en toont hoe de projecten helpen een ommekeer te bewerkstelligen in de vrouwen zelf, maar ook in de gemeenschap. Langzaam maar zeker worden zij zo de voortrekkers van maatschappelijke verandering.

Disruption is te zien op donderdag 29 oktober om 22.00 uur op NPO Doc.