Terugblik Movies that Matter @ IDFA

 

Zondag 20 november 2011 presenteerde Movies that Matter op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) de themamiddag ‘De Verdieping van Movies that Matter’.

In zaal 2 van het Pathé Tuschinski Theater ging de middag van start met de vertoning van de korte film Susya van regisseurs Dani Rosenberg en Yoav Gross. Hierin bezoekt een zestigjarige Palestijn samen met zijn zoon na 25 jaar voor het eerst weer zijn geboorte dorp, dat inmiddels plaats heeft gemaakt voor een Joodse archeologisch opgraving.


Daarna volgde de vertoning van de documentaire Dead Men Talking van regisseur Robin Newell, over de Chinese journaliste Ding Yu die in haar populaire Chinese televisieprogramma ter door veroordeelden interviewt, vlak voor hun executie.

Na de vertoning ging journaliste en sinologe Garrie van Pinxteren in gesprek met producent Steven Seidenberg en Bart Stapert, doodstrafadvocaat en werkzaam bij Böhler advocaten.

Het tweede deel van de themamiddag startte met de vertoning van de film Tahrir: The Good, The Bad and the Politician van regisseurs Tamer Ezzat, Ayten Amin en Amr Salama. Aansluitend voerde NOS-correspondent Midden-Oosten Nicole le Fever een gesprek met antropologe en conservator aan het Tropenmuseum, Mirjam Shatanawi en de Egyptische Cherif Osman, die sinds 15 jaar in Nederland woont. Osman was betrokken bij de oprichting van de 6 aprilbeweging in 2008 en is vice-voorzitter van een vereniging die ongeveer 20 Egyptische stichtingen bevat.

Het programma werd afgesloten met de film 5 Broken Camera’s van regisseur Emad Burnat en Guy Davidi. In deze film zien we hoe de Palestijnse boer Emad het verzet tegen de scheidingsmuur in zijn dorp met zijn camera’s besluit vast te leggen, ook wanneer de situatie steeds gevaarlijker wordt. Onder leiding van Nicole le Fever gingen de regisseurs Emat Burnat enGuy Davidi, producent Serge Gordey en fotojournalist Geert van Kesteren in gesprek over de functie van camera's bij 'creatief verzet'.

Alle vertoningen waren uitverkocht.