MTM @ IDFA 2012

Op zondag 18 november presenteerde Movies that Matter @ IDFA in Pathé Tuschinski drie fascinerende documentaires, gevolgd door nagesprekken met internationale gasten.

 

De dag ging van start met de documentaire Camp 14: Total Control Zone, een onthullende film van Marc Wiese waarin de Noord-Koreaanse Shin Dong-Hyuk vertelt over zijn jeugd die hij in een concentratiekamp doorbracht en hoe hij daar op 23-jarige leeftijd uit wist te ontsnappen. Na de vertoning volgde een nagesprek dat werd geleid door televisiemaker Bahram Sadeghi.

Tijdens het tweede deel van de dag werd de documentaire The Reluctant Revolutionary van regisseur Sean McAllister vertoond. De documentaire voerde ons op zeer persoonlijke wijze mee naar Jemen aan het begin van de revolutie; een bijzondere ervaring.

De dag werd afgesloten met Where Heaven Meets Hell, een documentaire waarin Sasha Friedlander vier Indonesische mijnbouwers portretteert die onder onvoorstelbare omstandigheden op de actieve Javaanse vulkaan Kawah Ijen hun brood moeten verdienen. Voor Anto, één van de mijnwerkers, biedt de machtige Kawah Ijen de enige weg naar een beter leven. Misschien niet voor Anto, maar dan toch voor zijn zoon. Het nagesprek bij deze vertoning stond onder leiding van presentator en journalist Gideon Levy.
Kijk hier voor een terugblik op Movies that Matter @ IDFA 2011.