Movies that Matter @ IDFA 2013: Een podium voor vrijheid

Op zondag 24 november vond de jaarlijkse themamiddag van Movies that Matter op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats. Dit jaar werden er drie premières vertoond.

Het programma had als thema ‘Een podium voor vrijheid’ en startte om 12.00 uur met de Europese première van Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus van Madeleine Sackler. Sackler filmde de wederwaardigheden van de moedige leden van Belarus Free Theatre een ondergrondse theatergroep in Minsk. Na de vertoning sprak presentator Bahram Sadeghi met regisseur Madeleine Sackler. 

Om 14.00 uur volgde de wereldpremière van het onthutsende rechtbankverslag Judgment in Hungary van Eszter Hajdú. Te midden van klungelende politieagenten, brutale verdachten en een slechtgehumeurde rechter zijn we in dit rechtbankverslag getuige van het onlangs afgeronde proces tegen vier Hongaarse neonazi's, die terecht staan voor een serie brute moorden op Roma. Aansluitend volgde een gesprek met regisseur Eszter Hajdú, Swaan van Iterson, Senior Fellow bij het Anne Frank Huis en Marija Davidovic, rechtssociologe aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

De middag werd om 16.30 uur afgesloten met de nieuwe documentaire over de vermaarde Chinese ‘artivist’ Ai Weiwei. In Ai Weiwei The Fake Case portretteert filmmaker Andreas Johnsen de kunstenaar in de periode van zijn proefverlof, volgend op drie maanden eenzame opsluiting vanwege vermeende belastingontduiking. De kunstenaar reflecteert op zijn ervaringen in de gevangenis en de Chinese politieke situatie, en vraagt zich af hoe ver hij moet gaan in zijn activisme. Bahram Sadeghi sprak aansluitend met filmmaker Andreas Johnsen en hoogleraar globaliseringsstudies aan de UvA Jeroen de Kloet en Nicole Sprokel, China woordvoerster bij Amnesty International.

Ook dit jaar werd de middag weer druk bezocht.